Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza meda
  • 31.01.2021. 09:40
  • Brčko distrikt, Brčko

Održano organoleptičko ocjenjivanje meda - pčelari zadovoljni

Što se tiče vrste meda, nije se oskudjevalo pa su tu kao i inače bili prisutni uzorci poput bagremovog, lipovog, livadskog, suncokreta, uljane repice, kadulje, a bio je i jedan uzorak heljdinog meda.

Foto: Danijela Plavšić
  • 286
  • 115
  • 0

Kako smo ranije pisali, Organoleptičko ocjenjivanje meda u Brčkom čiji je prijem uzoraka bio od 01. do 05. novembra nije se održalo 13. decembra, već je taj događaj prolongiran zbog pandemije za 24. januar ove godine. Bilo je upitno i samo dešavanje ove manifestacije.

Udruženje pčelara Brčko relativno je mlada organizacija i pomenuto dešavanje realizovano je četvrti put dok se sama analiza u ovom gradu kroz druga udruženja provodi već 12 godina. Ranije je broj uzoraka bio oko 250, a ovaj put zaprimljeno je160, iz svih republika bivše Jugoslavije. Dan ranije članovi su razvrstali med po sortnosti, presuli ga u manje, providne bočice kako bi se pristupilo daljem radu.

Ranije vrcanje i loša gustoća - diskvalifikacija

Senad Smajić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja pčelara Brčko, ističe da je prioritet njihovog rada i strategija upravo ocjenjivanje kako bi što bolje pripremili svoje pčelare i za neka evropska takmičenja, a sve u cilju da na tržište plasiraju kvalitetan proizvod. Greške koje se inače prave je ranije vrcanje, loša gustoća, te mješanje drugog polena gdje se takav med u startu diskvalifkuje. Ovim putem se proizvođaču mogu sugerisati svi propusti koje naprave.

"Organoleptička analiza podrazumjeva: miris, ukus, boju, gustinu i to se ocjenjuje brojčano. Što se tiče vrste meda, nije se oskudjevalo pa su tu kao i inače bili prisutni uzorci poput bagremovog, lipovog, livadskog, suncokreta, uljane repice, kadulje i imali smo jedan uzorak heljdinog meda", rekao nam je Smajić dodajući pri tom da pčelar pri dostavljanju uzorka na ocjenjivanje treba da deklariše svoj med, u protivnom komisija ga na samom  startu eliminiše.

Renomirani stručnjaci ocjenjivali med

Veljko Živanović , predsjednik Udruženja pčelara Brčko, naveo je da ove sezone imaju tri komisije po četiri člana i istakao svoje žaljenje što zbog pandemije i zatvaranja granica kolege za ocjenjivanje iz Hrvatske nisu mogli prisustvovati. Komisiju čine renomirani stručnjaci iz ove oblasti iza kojih je dug ocjenjivački staž. Živanović naglašava da je njihov cilj u budućem periodu raditi, osim organoleptičke i hemijsku analizu koja je znatno skuplja.

Drago Mijić član komisije iz Orašja izrazio je nezadovoljstvo zbog vremenskih nepogoda, učestalih padavina, što je omelo mnoge proizvođače i na kraju rezultiralo sa dva do tri puta manje meda po košnici.

Predstavnica komisije iz Bosanske Krupe, mr Almira Harbaš i sama je pčelar početnik čija se porodica dugo bavi pčelarstvom, a ističe da se sve više mladih okreće ovom korisnom hobiju, te da je u Brčkom na ocjenjvanju drugi put i da je organizacija na zavidnom nivou.

Objavljivanje rezultata, nagrade i medalje su se ranijih godina dodjeljivali uz svečanu večeru i druženje, što će ove sezone izostati zbog situacije sa pandemijom.


Fotoprilog


Tagovi

Analiza meda Ocjenjivanje meda Organoleptičko ocjenjivanje Udruženje pčelara Senad Smajić Heljdin med Veljko Živanović


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]