Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bagremova paša
  • 24.05.2020. 16:00

Od bagremove paše ove godine do 10 kilograma meda po košnici?

Nada se Rade Stevanović iz Apatina da će u narednim danima temperatura porasti te da će na vagi biti 12 do 14 kilograma meda. U proseku bi, dodaje, trebalo da se vrca pet do deset kilograma po košnici.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 2.505
  • 180
  • 0

Pčelari su upamtili 2019. godinu kao jednu od najtežih kada je u pitanju bagremova paša. Mnoge košnice posle tadašnje paše ostale su prazne, a kako kažu naši sagovornici 'ako nema bagremove paše, godina je izgubljena', te se ove godine raduju i najmanjim prinosima. U mnogim delovima Srbije očekivanja pčelara sa kojima smo razgovarali nisu velika. Ipak, iako u manjem broju, ima i onih koji se mogu pohvaliti dobrom bagremovom pašom.

Uspeh bagremove paše zavisi najviše od klimatskih uslova

Mraz je ove godine poštedeo pojedine predele oko Bele Crkve što je Jovici Ranđiću iz ovog mesta, koji se 40 godina bavi pčelarstvom, dobro došlo. Njegovih 240 košnica u vreme bagremove paše bilo je stacionirano u okolini Bele Crkve. Rezultat, kaže, nije najbolji, ali je u odnosu na prošlu godinu, prezadovoljan.

"Bagrem je počeo fantastično da medi. Prvih pet dana je bilo rekordnih. Četvrtog dana sam imao unos od sedam kilograma. Međutim, šestog dana se dogodila oluja koja je razbila bagrem. Umesto rekordne godine, imaću polovičan prinos. Ipak, to je mnogo bolje u odnosu na prošlu godinu kada sam imao samo dva bureta bagremovog meda i izgubio bar dve i po tone", kaže Jovica.

 Sada se nada da će uspeti da 'izvuče' tri do četiri tone.

U Beloj Crkvi više od 9.000 košnica?

Iako mraz nije oštetio u velikoj meri bagrem u njegovom kraju, problem je predstavljala prenatrpanost košnica, jer je samo u Beloj Crkvi registrovano više od 9.000 košnica.

"Toliko nas mnogo ima da je bukvalno košnica na košnici bila i teško je u tim uslovima izvesti pašu. Bilo je prebukirano, ali mogu da kažem da sam solidno prošao. Mnogi su počeli da vrcaju, izvadiću oko pet, šest nastavaka da vidim da li je zreo."

Iako će, kako očekuje, prinosom bagremovog meda biti zadovoljan, ne nada se odličnom kvalitetu.

Pet do 10 kilograma po košnici

U Zapadnobačkom okrugu, bagremova paša nije ispunila očekivanja pčelara. Rade Stevanović iz Apatina već 19 godina je u pčelarstvu, a u proizvodnji meda učestvuju pčele smeštene u 150 košnica.

"Na osnovu prošle godine je solidno, s obzirom na to da tada nismo imali ništa. Pčele smo selili na bagrem na području Zapadnobačkog okruga i to u Banju Junaković, u Sontu, Kamarište, zatim prema Bezdanu. Svuda je prosek bio pet do deset kilograma na vagu", navodi Rade.

Bagremov med je jedini pH neutralan i pogodan za dijabetičare

Nada se da će u narednim danima temperatura porasti te da će na vagi biti 12 do 14 kilograma meda. U proseku bi, dodaje, trebalo da se vrca pet do deset kilograma po košnici.

"Trebalo bi da počnemo sa vrcanjem za jedno desetak dana, pustićemo da se pomeša paša bagremac, sibovina i vodena repica. Kvalitetom smo zadovoljni i ove godine očekujemo isto, samo sa količinom nismo."

Poslednjih 10 godina situacija u pčelarstvu sve gora

Nevreme koje je pre nekoliko dana pogodilo veliki deo Srbije uticao je značajno i na bagremovu pašu u pojedinim delovima naše zemlje. U Vranju je kiša praćena gradom pogodila bagrem koji je bio na pola cvetanja.

Oluja i grad pogodili veći deo Srbije - očekuje se nastavak padavina

"Mi smo očekivali solidnu pašu, pčele su tek popunile plodišta, počele su polako i da bacaju med u medišta, međutim, promena vremena je to u potpunosti poremetila. Ja sam 40 godina u ovom poslu, imam oko 100 košnica, i mogu da primetim da je u poslednjih deset godina situacija u pčelarstvu sve gora", ocenjuje Čedomir Mladenović iz Vranja.

Bagremova paša trebalo bi da traje još sedam do deset dana, navodi vranjski pčelar, te se nada da će uspeti da po košnici pčelari u ovom kraju izvuku deset do 15 kilograma. Bagrem je u okolini Vranja u velikoj meri izmrzao, ali je, napominje, u brdskim predelima u dobrom stanju.

"Ja nisam selio pčele u bagremovoj paši, stacionirane su u okolini Vranja. Neki su selili do Leskovca, ali kažu da nisu zadovoljni. Sačekaću da med sazri, mogu da ga vrcam tek kada bude 70 odsto poklopljen, pa ćemo videti kakva je zapravo situacija. Prošle godine nismo imali velike gubitke, jer se na bagremovu nadovezala livadska paša tako da je bilo nešto i za nas i za pčele. Nadamo se da ćemo dobro proći ove godine", navodi on.

Loš bagrem u Nišu

Za Nebojšu Videnovića iz Niša, koji se pčelarstvom bavi 16 godina i ima 80 košnica, prošla godina je, kaže, bila najgora.

"Selio sam pčele drugi put ove godine. Uglavnom su u okolini Niša i u podnožju Malog Jastrebca. Visoke temperature iznad 30 stepeni sa vrelim vetrom su bagremovu pašu upropastile. Videćemo šta će biti. Prve dve bagremove paše su dosta loše u Nišu i u okolini", navodi on.

Loša bagremova i livadska paša - med sve skuplji

Kako je nevreme, koje se ovih dana dogodilo i u okolini Niša, uticalo na ovu pašu još uvek ne zna, pravo stanje će znati, dodaje, kada obiđe pčelinjake, ali nema velika očekivanja.

"Nagla promena temperature koja se dogodila znatno će uticati. Još uvek ne znamo koliko će kilograma biti. Sačekaću da med sazri, da odstoji i onda ću vrcati. Pčelama uvek ostavim minimum 15-20 kilograma, uzmem ono što je u medištu, med u plodištu ne diram i to nikad ne vrcam. Bagremova paša je osnovna, kada bagrem da loš prinos, iza toga ostale paše ne mogu da nadoknade taj gubitak", zaključuje Nebojša.


Tagovi

Bagremova paša Jovica Ranđić Rade Stevanović Čedomir Mladenović Nebojša Videnović Vrcanje meda Sazreo med Pčele Košnice


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.