Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 05.11.2022. 10:00

Novembar u pčelinjaku - vlaga pčelama smeta više od hladnoće

Iako mnogi upravo u novembru počinju sa utopljavanjem zajednica, do februara je bitnije obezbediti pravilnu, ali ne i prejaku ventilaciju košnice.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 437
  • 69
  • 0

Novembar znači smanjenje radova oko pčela. Latinsko ime meseca november dolazi od reči novem (deveti), jer je to bio deveti mesec Rimskog kalendara kad se godine još nisu brojale od rođenja Isusa Hrista kao danas, već od osnivanja Rima.

U ovom mesecu pčele polako počinju svoj "zimski san", pa dok neke životinjske vrste polako već hiberniraju u svojim jazbinama, one na području zadnjeg legla prave klupko.

Do sada ste trebalo da obavite sve potrebne korake koje smo na ovom portalu pokušali da opišemo jednostavnim rečnikom, a u vezi su sa uz uzimljavanje zajednica i radove na pčelinjaku.

Otvaranje košnica od ovog meseca više se ne praktikuje kod imalo ozbiljnih pčelara iako ni to više naravo nije "Sveto pismo". Uostalom kao ni većina stvari u pčelarstvu.

Korisno korišćenje sistema za nadzor košnica

U ovom mesecu izlaze iz legla i poslednje pčele koje će druge godine dočekati toplije prolećne dane i prehraniti prve generacije u sledeće 2023. godini. Kod malo slabijih košnica sa manjim brojem to se već dogodilo ranije, dok se kod jačih događa upravo tokom novembra što još naravno zavisi od godine.

U jesenima koje su toplije i vremenski stabilnije kao ovaj taj se događaj odvija kasnije, a u hladnijim i na višim nadmorskim visinama prema prirodnom bioritmu ovih insekata zbog hladnije klime nešto ipak ranije.

U ovom mesecu izlaze iz legla i poslednje pčele

Pčele kao što smo već naučili ulaze u klupko na temperaturama devet do 12°C što opet zavisi od jačine svake zajednice i stanju zaliha hrane. Pa tako dok u proleće i za vreme zimskih pročisnih letova nešto slabije zajednice izlaze ranije, a jače sa većim zalihama hrane kasnije, kod ulaza u klupko je situacija obrnuta. Jače će zajednice u klupko ući kasnije od slabijih - s manjim brojem pčela i kod njih su mogući izleti na temperaturama do 10 ili 11°C.

Svakako je korišćenje sistema za nadzor košnica i tokom zimskih meseci korisno kao i u vreme unosa nektara. 

Ukoliko u ovom ili narednim mesecima postoje velike oscilacije u dnevnim i noćnim temperaturama pčele će shodno tome širiti i skuplati klupko, izlaziće češće na pročisne letove. To je naravno sa jedne strane dobro, međutim tada pošto su aktivnije trošiće više i brže pripremljene zalihe hrane.

Nepotrebno trpanje novinskog papira 

Iako mnogi upravo u novembru počinju sa utopljavanjem zajednica, do februara je bitnije osigurati pravilnu, ali ne i prejaku ventilaciju košnice. Hladnoća im smeta manje od moguće vlage koja se može javiti u košnici pa kapati po pčelama u klupku.

Trpanje na desetine kilograma novinskog papira oko i na košnicu ne samo da nije estetski lepo već je i dokazano sasvim nepotrebno. Košnica bi trebalo da bude utopljena na način da sa spoljnih stranica gubi što manje toplote. To se radi jedino zbog legla, a sada novog više neće biti i dakle, utopljavanje u novembru je potpuno nepotrebno.

Početkom meseca dovršavamo uzimljavanje zajednica, pre nadolazećih zimskih dana završavamo uređenjem okoline pčelinjaka, u slučaju snežnih padavina čistimo leto košnice, po potrebi vršimo tretiranje zajednica protiv varoze, počinjemo sa pretapanjem voska, osiguravamo mir i slično. Svi radovi uglavnom se preusmeravaju na radove sa opremom u radionici van dometa samih uzimljenih košnica.

Počinjemo sa obnovom nastavaka ili praznih košnica izvan pčelinjaka, okvira i slično.

Mlađi pčelari, ne po godinama već po pčelarskom stažu, neretko već nakon dve do tri godine misle da su naučili sve o ovim insektima. Niko na svetu o njima ne zna sve, upravo suprotno, svi mi znamo vrlo malo usprkos činjenici da je medarica jedan od najproučavanijih insekata današnjice.


Tagovi

Pčelinjak Radovi u novembru Uzimljavanje Novembar


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.