Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitimo pčele
  • 02.08.2022. 16:30

Njemački grantovi za domaće pčelare - ko može aplicirati?

Riječ je o projektu konkretne podrške u razvoju ili pokretanju pčelarske proizvodnje individualnih proizvođača, ali i udruženja.

Foto: Depositphotos/Ikonoklast
  • 399
  • 64
  • 0

Udruženje za razvoj i afirmaciju društva "Nodas" je krajem prošle godine započelo realizaciju projekta "Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem" na području četiri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini. On je već uspješno okončan u općinama Milići i Livno, dok je u početnoj fazi u Ljubinju i Tešnju. Finansira ga njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira se uz podršku njemačke organizacije Help - Hilfe zur Selbsthilfe. 

Svoj udio u sufinansiraju i provedbi imaju i odabrane projektne općine i korisnici. Riječ je o projektu konkretne podrške u razvoju ili pokretanju pčelarske proizvodnje individualnih proizvođača, ali i udruženja.

"Ulaganjima se želi pomoći zapošljavanju i samozapošljavanju kroz pčelarstvo, tj. dati zamaha razvoju pčelarstva povećanjem lokalnih proizvodnih kapaciteta (količina), kvalitete meda, i/ili stvoriti bolje uslove proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda", navode iz Nodasa. 

Grantovi 3.000 eura

U tu svrhu će se odabranim korisnicima dodjeljivati grantovi u opremi i materijalu u vrijednosti do 3.000 eura, uz učešće korisnika od 15 posto vrijednosti opreme i materijala. Projekat će trajati 18 mjeseci i podržati najmanje 20 korisnika na području svake općine. Kod odabira će se, kroz selekciju aplikacija i rad komisije na terenu, u obzir uzimati ekonomsko stanje domaćinstva, kvalitet ideje i potencijal za razvoj.

Navedeno je i kako će određenu prednost će imati osobe iz ugroženih kategorija stanovništva, međutim i dalje uz uslov zdrave poslovne ideje. 

"Odobrena pomoć biće distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata. Ukupna vrijednost investicije je 80.000 eura po općini", stoji u saopćenju.

Kako se prijaviti?

Pčelari iz Ljubinja i Tešnja, aplikaciju mogu preuzeti u dokumentu ispod teksta te je isprintati i poslati na adresu navedenu u samoj aplikaciji. Prijaviti se možete i slanjem aplikacije i skeniranih dokumenata na adresu: nodas@nodas.ba. Rok za slanje aplikacija je 15. avgust ove godine. 

Za dodatna pitanja se možete obratiti na telefon broj: 033 618 323.


Dokumenti


Tagovi

Pčelar Pčele Grantovi Nodas Ljubinje Tešanj Hilfe zur Selbsthilfe


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]