Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loša godina
  • 31.01.2017. 14:00

Nisu prodali med, a nitko ga i ne traži

Uz loše pašne uvjete, nedostatke meda, pojavio se prošle godine i problem nemogućnosti prodaje meda otkupljivačima. Dosta pčelara nije prodalo svoj med, a nitko ga i ne traži.

  • 605
  • 60
  • 0

Prošlu, 2016. godinu, većina pčelara neće pamtiti po dobrom i nastojat će je što prije zaboraviti, rečeno je na godišnjoj izvještajnoj skupštini Pčelarske udruge Nektar Vinkovci u susjednoj Hrvatskoj kojoj su nazočili i bh pčelari iz Gradačca i Orašja.

Kako bi pčelare podsjetio da je i prije bilo loših godina, predsjednik udruge Nektar Stanko Čuljak pročitao je tekst objavljen u jednom od brojeva tjednika "Hrvatski branitelj" iz 1935. godine, pod nazivom "Jadi pčelara".

Mraz i suša učinili su svoje

"Naši pčelari prošli su i ove godine vrlo loše. Mraz i suša učinili su svoje tako da je bilje ostalo bez sastojina za med, pčele bez meda su pčelarima preko zime na teret radi prihrane. Ako su pčelari nešto meda i prodali, koji su uglavnom dobili na repici (olaju) moraju sada radi prehrane svojih pčela plaćati med i do 16 Din kg. Inače, prihranjuju svoje pčele i bezporeznim šećerom. Med je ove godine prodavan po 10 Din kg. Ova godina bila je za pčelare u svakom pogledu loša", tekst je koji, po Čuljkovim riječima, bez sumnje, oslikava teškoće s kojima se susreću i današnji pčelari.

Rekordno niska cijena meda

"Pčelari su uvijek sa vjerom i nadom gledali u narednu godinu, a nastojali zaboraviti prošlu neuspješnu. Uz loše pašne uvjete, nedostatke meda pojavio se, prošle godina i problem nemogućnosti prodaje meda otkupljivačima.

Dosta pčelara nije prodalo svoj med, a nitko ga i ne traži. Na ruku uvoznicima ide globalno tržište, gdje je zabilježena rekordno niska cijena, a velika količina meda u ponudi. Uzrok tome je rastući uvoz, a što za posljedicu ima snižavanje cijene po kojima pčelari mogu prodati svoj med. Sve to još više komplicira nejasna i manjkava regulativa prilikom deklariranja meda.


Tagovi

Pčelari Med Loša godina


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.