Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari pioniri
  • 20.09.2017. 10:30

Neven i Damjan najmlađi pčelari u Europi

Petogodišnji Neven Škorić iz Jazovca i dvije godine mlađi Damjan Gagić, "pčelare" u selima Kijevci i Vrbaškau susjednoj BiH. I njihovi očevi Dario Škorić i Goran Gagić ubrajaju se u najmlađe pčelare u regiji.

Foto: Boško Grgić
  • 1.054
  • 49
  • 0

Nevenu Škoriću, petogodišnjem dječaku iz Jazovca kod Gradiške u susjednoj BiH, omiljeno mjesto za igru je očev pčelinjak. Neven svakodnevno, satima boravi među košnicama i pčelama.

Ovog dječaka pčele uopće ne napadaju niti se tko sjeća da se Neven požalio na ubod ovihkukaca. Njihova kuća u potkotkozarskom selu Jazovac okružena je košnicama, čistom prirodom i pašnjacima. Pčelarstvo je tradicija u Škorićima. Time su se bavili Nevenov djed Slavko, pradjed Piljo i ostali preci, a ljubav prema pčelama i medu prenosi se generacijama s koljena na koljeno

Neven uživa u prirodnom okruženju

"Pčelarstvom se bavim intenzivno, imam 60 košnica i zato ovdje provodim dosta vremena, mada većim dijelom godine živimo u Gradišci. U početku sam Nevena tjerao dalje od pčela strahujući da ga ne ubodu. Ipak, Neven je mjesto za igru pronašao tamo gdje mnogi ne smiju ni da privire. Zanemario je igračke i počeo se igrati s pčelama", kaže Dario Škorić. Inače Dario je mlad pčelar, specijalista za hvatanje odbjeglih rojeva i pletenje trnki od raževe slame. Zanimljivo je da i mali Neven slobodno stavi ruku na roj, jednostavno saživio se s pčelama.

Neven kaže da mu je najljepše u pčelinjaku te da se divi vrijednim pčelama koje neprestano lete od košnice do cvjetova sakupljajući pelud.

"Baš mi se sviđa kako zuje i unose med, hodaju mi po prstima i lete kada podignem ruku. Ponašaju se kao bubamare, hodaju po dlanu gore dolje, malo su zbunjene, a onda polijeću s vrha prsta, kada podgnem ruku. Uopće se ne bojim, pogledajte kako su vrijedne i stalno lete. I ja ću biti pčelar", kaže petogodišnji Neven.

Trogodišnji Damjan nasljednik među pčelarima Gagićima

Da Neven Škorić nije usamljen među dječacima zaljubljenim u pčele i košnice potvrđuje trogodišnji Damjan Gagić. Damjanovi roditelji Goran i Danijela su pčelari, učesnici mnogobrojnih pčelarskih sajmova u regiji i aktivni članovi Udruženja proizvođača ekološke i organske hrane. Goran je ljubav prema pčelama naslijedio od stričeva, a sasvim je siguran da će pčelarstvo među Gagićima nastaviti njegov sin Damjan.

"U svibnu 2011. godine stric mi je za rođendan poklonio košnicu i roj. Danas imam 25 društava i registriran pčelinjak. Redovno izlažemo med i ostale proizvode na sajmovima i drugim manifestacijama ne samo u Gradišci i okruženju, već i šire. Živimo za pčele i pčelarstvo, stalno se usavršavamo i pratimo najnovije trendove, jedino je na takav način moguće opstati i biti konkrentan", kaže Goran.

Ljubav prema pčelarstvu već u trećoj godini pokazao je i njegov sin Damjan. Damjan se igra s pčelarskim rekvizitima, s roditeljima već posjećuje sajmove i izložbe.

Trogodišnji Damjan formira vlastiti pčelinjak

"Damjan se u dvorištu igra s dijelovima košnica, ramovima, rekvizitima. Nabavili smo i za njega pčelarsko odijelo, sasvim je izvjesno da će i on pčelariti. Sigurno je i da će izrasti u dobrog i kompletnog čovjeka. Voli pčele i prirodu, ko voli pčele voli i ljude i stalno zrači pozitivnom energijom", kaže ponosni Goran Gagić.

Foto: Boško Grgić


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Med Pčele Košnica Pčelarstvo Pčelar Roj Dario Škorić Jazovac Goran Gagić Damjan Gagić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]