Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjen izvoz
  • 04.02.2022. 09:00

Nema meda ni za lijeka u BiH: Pčelari se pridružili akciji sadnje medonosnog drveća

Do smanjenog izvoza došlo je jer bh. pčelari nisu mogli podmiriti potrebe ni domaćeg tržišta. Kako bi se poboljšala situacija članovi Pčelarskog društva "Nektar" iz Tuzle pridružili su se akciji sadnje medonosnog drveća za pčele i druge oprašivače

Foto: Depositphotos/guffoto
  • 294
  • 118
  • 0

Iako BiH je zabilježila rast izvoza robe u prošloj godini, za med to ne važi. Gotovo kompletan izvoz prirodnog pčelinjeg meda tokom 2021. godine išao je ka zemljama Zaljeva, kazali su iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine za Faktor.

Saudijska Arabija je vodeća zemlja izvoza. U nju je izvezeno 20,7 tona meda u vrijednosti od 549.514 KM. Prosječna cijena iznosila je 26 KM po kilogramu.

"Međutim taj izvoz nije ni približan u odnosu na 2020. godinu kada je u tu zemlju iz BiH izvezeno 93,7 tone meda u vrijednosti od 1.894.422 KM", navode iz VTKBiH.

Negativan utjecaj

Do smanjenog izvoza došlo je jer bh. pčelari nisu mogli podmiriti potrebe ni domaćeg tržišta jer su vremenski uvjeti imali negativan utjecaj na proizvodnju.

Dostupan novi obrazac za izvoz meda i pčelinjih proizvoda u Saudijsku Arabiju

Kako bi se poboljšala situacija članovi Pčelarskog društva "Nektar" iz Tuzle pridružili su se akciji sadnje medonosnog drveća za pčele i druge oprašivače, koja počinje krajem marta ove godine. Riječ je o globalnoj akciji koju je inicirala Slovenija, a uključilo se još oko 40 država. 

Prema riječima Šefika Ćivića, predsjednika ovog društva, sadit će se divlja trešnja, javor, bagrem, kesten, lipa i četinari, odnosno one koje najbolje mogu uspijevati na našem području.

"Planirano je da se akcija provodi narednih 10 godina i da se posadi dva miliona sadnica na globalnom nivou. Svake godine će 26. marta biti ta sadnja, dok se ne postigne neki nivo i obezbijedi određena količina prirodne hrane za sve oprašivače koji postoje", rekao je on. 

Najniži prosjek

Javni poziv je upućen i mnogim javnim institucijama, međutim, do danas nije bilo odgovora. Ćivić je naveo kako BiH ima najniži prosjek meda po košnici u Evropi, ali da država trenutno nema razumijevanja za ovaj sektor. 

Mladi stručnjak za pčele razvio svoju metodologiju rada

S druge strane, Bosna i Hercegovina uvozi med i to najviše iz susjednih zemalja Hrvatske i Srbije. Tako je tokom prošle godine iz ove dvije zemlje uvezeno ukupno 531,2 tona u vrijednosti od 4.185.605 KM, sa prosječnom cijenom od 7,9 KM.


Tagovi

Med Pčele Proizvodnja meda Izvoz Šefik Ćivić Saudijska Arabija Vanjskotrgovinska komora BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.