Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasne materije
  • 23.03.2017. 15:15

Neadekvatno prskanje biljaka preti pčelama

Nesavesno prskanje biljaka u cvatu može da bude fatalno za pčele. Zakon jasno predviđa kada i kako bi trebalo da se izvede ovaj tretman.

Foto: Stones / Pixabay
  • 2.506
  • 309
  • 0

Sezona prskanja biljaka u cvetu razlog je za zabrinutost pčelara. Kako tvrde, oni neodgovorni u ovu svrhu koriste opasne materije, koje su pogubne za pčele. Primer za to je situacija u kojoj su se našli članovi Udruženja pčelara "Dunav" u Apatinu.

Desetkovane pčele

Apatincima je u sećanju ostao pomor iz 2011. godine, kada su pretrpeli veliku štetu - uništeno je 1.100 košnica. Razlog je tretiranje okoline Banje Junaković štetnim preparatima.

"Nikada nije utvrđeno ko je to uradio. Mi znamo da je iz avona tretiran krpelj u vreme cvetanja bagrema. Analize su rađene na VMA, utvrđeno je i koji je otrov u pitanju, ali nismo uspeli da dokažemo", rekao je za RTV Rade Stevanović, predsednik udruženja.

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja (član 45) zabranjuje primenu sredstava iz vazduhoplova, koja su otrovna za pčele, kao i u vreme cvetanja bilja. Prema članu 49, ova sredstva se mogu primenjivati ukoliko se pčelari obaveste 48 sati pre i ukoliko su košnice na pet kilometara od mesta tretiranja.

Alternativne metode

Jasna Mastilović iz Instituta za prehrambene tehnologije kaže da se radi na pronalasku i upotrebi alternativnih metoda zaštite. To se odnosi na biološka sredstva, koja će selektivno uticati na one organizme na koje se primenjuju, ali i na način proizvodnje - stvaranje ekosistema sa korisnim mikroorganizmima. Tvrdi da to iziskuje velike investicije:

"Sa saradnicima sa Poljoprivrednog fakulteta i Fakultet tehničkih nauka radimo na projektu u kome ćemo raditi na razvoju ovih tehnologija, kako bi postali pristupačni i nama".

Foto: Stones / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Prskanje Pčele Zakon


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.