Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugroženost oprašivača
  • 18.02.2017. 16:00

Naučnici: spriječite gubitak pčela!

Tim naučnika iz Britanije proveo je istraživanje o posljedicama koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se spriječio gubitak pčela i ostalih oprašivača.

Foto: katja / Pixabay
  • 519
  • 67
  • 0

Tim naučnika iz Britanije proveo je istraživanje o posljedicama koje može da prouzrokuje smanjenje oprašivača. Naglasili su da se zahvaljujući pčelama i drugim oprašivačima u svijetu proizvedu proizvodi vrijednosti od 233 do 577 milijardi godišnje. Četvrtina usjeva zahtjeva makar djelimično oprašivanje, a od njih zavisi i stabilan ekosistem.

"Bez oprašivača, mnogi od nas više ne bi bili u mogućnosti da uživaju u kafi, čokoladi, jabuci i mnogim drugim namirnicama, koje su dio svakodnevnog života", rekao je profesor Simon Pots (Simon Gillings Pots).

Zajednički rad za spas oprašivača

Utvrdili su da oprašivače ugrožavaju: nove poljoprivredne tehnologije, klimatske promjene, GMO, pesticidi, širenje bolesti, kao i širenje štetočina i prirodnih neprijatelja oprašivača.

Rečeno je da je važno da se preduzmu konkretni koraci, kako bi se spriječio gubitak pčela i ostalih oprašivača. Naglašena je važnost saradnje vlada i poljoprirednika, kao i cijele svjetske zajednice.

"Nije sve izgubljeno za oprašivače. Srećom, možemo da im pomognemo. Dalja neaktivnost stvorila bi dodatne prijetnje po bezbjednost hrane i dobrobit mnogih miliona ljudi", zaključeno je.

Foto: katja / Pixabay


Izvori

SPOS


Tagovi

Naučnici Pčele Zaštita


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]