Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Modrički pčelari
  • 12.02.2022. 16:30
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Modriča

Nakon nepoznate bolesti koja je uništila hiljadu košnica, pčelari očekuju dobru sezonu

Udruženje "Bagrem" okuplja 112 članova, koji imaju više od 5.000 košnica i na godišnjem nivou u prosjeku proizvedu oko 60 tona meda. Oni se profesionalno, ali i iz hobija bave proizvodnjom meda

Foto: Radio Modriča
  • 130
  • 26
  • 0

Nakon prošlogodišnje nepoznate bolesti, kada je stradalo oko hiljadu košnica pčela, modrički pčelari se polako oporavljaju. Kako kažu, pčele su zimu dobro podnijele, a iz godine u godinu u Udruženju “Bagrem“ sve je veći broj novih članova, objavio je Radio Modriča.

Posebno ih raduje činjenica da su među njima uglavnom mladi pčelari.

Trenutno Udruženje okuplja 112 članova, koji imaju više od 5.000 košnica i na godišnjem nivou u prosjeku proizvedu oko 60 tona meda. Oni se profesionalno, ali i iz hobija bave proizvodnjom meda, kako mnogi kažu najslađeg i najzdravijeg proizvoda iz prirode. Sve proizvedene količine plasiraju se na lokalnom tržištu.

Sve više mladih pristupa udruženju pčelara

Prema riječima predsjednika Udruženja "Bagrem" Mirka Božića posljednji prinos se kretao između osam i deset kilograma meda po košnici. Dodao je da je i pored pandemije virusa korona u posljednje dvije godine sve veći broj mladih se okreću prirodi i unosnom hobiju.

Za dvije godine se učlanilo 37 uglavnom mladih pčelara koji su podmladili udruženje, pa je prosjek starosti članova sada smanjen na 58 godina. Među mlađim pčelarima je i Dijan Todić, koji se pčelarstvom bavi iz hobija. Međutim, kako kaže pčelarstvo mu je postalo sastavni dio života.

Smatra da bi pčelarima dobro došli malo veći poticaji od trenutnih, kao i veći broj edukacija.

Malo pčelara koristi bio i nano tehnolgiju - kako zaštititi i obojiti košnice?

Pčelar Vukašin Cvjetković najveći je proizvođač meda u Modriči. On u pet pčelinjaka ima više od 300 košnica. Od proizvodnje meda, kako kaže solidno živi njegova porodica.

Stjepan Blagojević bavi se pčelarstvom 52 godine. Obojica su saglasni sa Todićem da poticaji za proizvodnju meda postoje, ali bi i prema njihovom mišljenju trebali biti veći.

Općina Modriča kontinuirano podržava ovu granu poljoprivrede kroz redovne poticaje koji trenutno iznose 2,6 KM po košnici. Pored toga dobijaju i poticaje s nivoa Republike Srpske od 6,5 maraka a za prošlu godinu dobili su i takozvane covid poticaje od 1,6 maraka po košnici.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Pčelari Modriča Stjepan Blagojević Vukašin Cvjetković Dijan Todić Mirko Božić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.