Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 13.09.2016. 18:00

Nagli pad cene meda u Kanadi

Sezona 2015/2016. je za kanadske pčelare počela dvostrukim padom otkupne cene meda i rastom problema u maloprodaji. Razlog za tu situaciju, stručnjaci vide, pre svega u prošlogodišnjim rekordnim prinosima meda, 43,2 hiljade tona, što je za 11,4% više u odnosu na 2014. godinu.

Foto: bigstockphoto.com, kobeza
  • 564
  • 50
  • 0

Sezona 2015/2016. je za kanadske pčelare počela dvostrukim padom otkupne cene meda i rastom problema u maloprodaji. Kako prenosi SPOS, razlog za tu situaciju, stručnjaci vide, pre svega u prošlogodišnjim rekordnim prinosima meda (43,2 hiljade tona, što je za 11,4% više u odnosu na 2014). To prati i pad cene meda na globalnom tržištu, kao i povećanje kvote uvoza jeftinog meda iz: Argentine, Brazila, Kine i drugih zemalja.

Internet peticija protiv monopola kompanije "Billy Bee"

Kako bi se situacija bar malo popravila jedan kanadski pčelar je u aprilu ove godine, na internetu pokrenuo peticiju, u kojoj je za probleme kanadskih pčelara, okrivio kompaniju "Billy Bee", koja kontroliše 50% tržišta u zemlji i aktivno posluje u oblasti nabavke, prerade i prodaje na domaćem tržištu, a takođe se bavi uvozom i izvozom meda.

Uvoz meda u Kanadu potkopava temelje pčelarstva

U peticiji se između ostalog navodi, da 7.000 pčelara sa 600.000 pčelinjih društava, godišnje proizvedu oko 35.000 tona meda, što je dovoljno da zadovolji potrebe Kanađana, pa čak i da oko 40% da bude izvezeno. Prema tvrdnjama pokretača peticije, povećanje uvoza jeftinog meda, potkopava temelje nacionalnog pčelarstva i zaslužuje javnu osudu. Peticija, koja se završava pozivom potrošača da kupuju med direktno od pčelara naišla je na veliku podršku na društvenim mrežama i primorala je kompaniju "Billy Bee" da odgovori na optužbe. Direktor kompanije je istakao da je razočaran oštrinom peticije, dodavši da objektivnost autora treba dovesti u pitanje s obzirom na ukupnu situaciju na kanadskom tržištu meda. Iz te kompanije tvrde da se mnogi pčelari ne slažu sa tvrdnjama iznesenim u peticiji.

Potrošači imaju pravo da znaju kakav med kupuju

Predsednik kanadskog Saveta za med Kevin Nikson se takođe oglasio povodom novonastale situacije priznavši da postoje "nejasnoće" u vezi sa trenutnim kanadskim standardom za med. On je napomenuo da potrošači imaju pravo da dobiju istinite informacije pri kupovini meda, ali i dodao da kompanije treba, pri kupovini, da preferiraju prerađivače kanadskog meda.

Većina kanadskog meda potiče od GMO uljane repice

Na kraju treba dodati i to da je u poslednjih nekoliko godina u Kanadi prisutna tendencija smanjenja izvoza domaćeg meda i da se uvoz konstantno povećava. Na primer uvoz meda iz Brazila, Argentine, Novog Zelanda i drugih zemalja iznosio je 6.300 tona. A kada je reč o proizvodnji ,85% meda proizvedenog u Kanadi potiče od genetski modifikovane uljane repice, pa se on zbog toga nikako ne može smatrati organskim proizvodom.

Foto: bigstockphoto.com, kobeza


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

SPOS


Tagovi

Med Pčele Pčelarstvo Kanada Izvoz Uvoz Cena Uljana repica GMO Billy Bee


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]