Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat u medu
  • 07.04.2021. 07:30

Morao baciti četiri tone meda zbog glifosata - sada traži odštetu

Njemački pčelar traži 70.000 eura odštete od poljoprivredne tvrtke zbog toga što je u njegovom medu nađena velika koncentracija glifosata.

Foto: Depositphotos/donogl
  • 254
  • 184
  • 0

Prošle je godine pčelar Sebastian Seusing iz mjesta Biesenthal u saveznoj državi Brandenburg u Njemačkoj po nalogu Ureda za hranu morao baciti više od četiri tone meda iz 2019. godine. Kako piše top agrar, do toga je došlo jer su u njemu izmjerene koncentracije glifosata do 152 puta veće od dozvoljenih.

Nezadovoljni pčelar sudi se s poljoprivrednom tvrtkom koja je koristila ovu aktivnu tvar na svojim poljima u blizini njegovih košnica, a u koje su pčele unosile onečišćenu pelud te tako "zagadile" vosak i med. Stoga traži odštetu od 70.000 eura. Suđenje se treba održati 27. srpnja ove godine, piše RBB.

Kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo, Seusing je tijekom obilježavanja Zelenog tjedna u siječnju prošle godine, dio meda rasuo po stepenicama na ulazu u zgradu Ministarstva poljoprivrede u Berlinu. Tada je optužio resornu ministricu, Juliju Klöckner da premalo napora ulaže u zaštitu pčela i ekološku bioraznolikosti optuživši ju za osobni interes u industriji pesticida. 

Poljoprivrednicima trebaju alternative

Neizvjesnost poljoprivrednika oko zabrane glifosata diljem Europske unije i dalje raste. Za sada je njegovo korištenje dozvoljeno do 2022. godine, a za 17 mjeseci se očekuje donošenje odluke hoće li se obnoviti odobrenje za njegovu prodaju. Zeleni su na nedavno održanom webinaru rekli kako nije dovoljno samo ukinuti ovu aktivu tvar već i uvoz roba koje ga sadržavaju.

Mnogi su farmeri radi moguće zabrane nezadovoljni, a neki i prosvjeduju smatrajući kako im je ugrožena egzistencija jer nemaju nikakvu učinkovitu alternativu. 

Koja su alternativna rješenja umjesto primjene glifosata?

O zamjenama glifosata mnogo se raspravlja, a njegovo ukidanje moglo bi vratiti poljoprivredu u neka prošla vremena kada su se korovi suzbijali uglavnom mehaničkim mjerama. Kako će se to odraziti na poljoprivredno-prehrambeni sektor, ostaje nam tek vidjeti. 


Tagovi

Med Glifosat Njemačka Sebastian Seusing


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]