Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji proizvodi
  • 29.06.2020. 16:30

Mladi pčelari vjeruju da pčelarenje kod nas ima perspektivu

Život na selu cijene i u planu im je proširenje proizvodnje, a za med i ostale pčelinje proizvode, imaju i dugoročni plasman na tržištu.

Foto: Depositphotos/ch_ch (ilustracija)
  • 195
  • 167
  • 0

Držanje pčela i proizvodnja meda postaju sve privlačniji među poljoprivrednicma u Potkozarju. Sve je više mladih pčelara koji u ovoj poljoprivrednoj grani vide dobru perspektivu. Jedan od njih je i mladi Goran Gagić (27) koji je nakon završene srednje škole odlučio da ostane na selu i bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, tačnije pčelarstvom.

Gagić ima 200 košnica, raspoređenih na više različitih lokacija. Prosječno izvrca od svake oko 50 kg meda, po sezoni, kako navodi Srpskainfo.com

Ljekoviti vazduh iz košnica

Ono što je specifično kod ovog proizvođača je činjenica da njemu pčelarenje služi za više ciljeve, odnosno, on vazduh iz košnica koristi u zdravstvene svrhe putem inhalacija. 

"Pčelarstvo me je oduvijek interesovalo, još od malih nogu. Zatim su mi profesori iz srednje škole usadili neophodno znanje i prenijeli na mene strast prema tom poslu. Ja sam otišao i korak dalje. U posebnom, drvenom objektu imam par košnica u koje sa spoljnje strane ulaze pčele, a u unutrašnjem dijelu ima dovoljno mjesta za inhaliranje ovim ljekovitim zrakom koji dolazi iz košnice", pojašnjava ovaj mladi pčelar

Koji su osnovni uslovi za organsko pčelarstvo?

Prema njegovim riječima, ova tehnika pokazala se kao veoma efikasna u liječenju respiratornih tegoba, naročito pluća, odnosno, organa za disanje.

Pored pčela, ovaj uzgajivač ima i zasade kupine, ali gaji i drugo voće od kog najčešće pravi kompot, pekmez ili sirće. Na porodičnom gazdinstvu i oko pčelinjaka, Goranu pomaže supruga Nataša. Ovaj mladi bračni par veoma cijeni život na selu i u planu im je proširenje proizvodnje, a za med i druge pčelinje proizvode, već su obezbijedili i dugoročni plasman na tržištu.


Tagovi

Držanje pčela Proizvodnja meda Mladi pčelar Goran Gagić Vazduh iz košnica Zasadi kupine Dugoročni plasman


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić