Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 11.07.2022. 15:00

Milioni pčela u karantinu zbog varoe

Varoa do sada nije bila prisutna u Australiji. Preduzete su drastične mere kako bi se iskorenio prazit i sprečilo njegovo širenje.

Foto: Depositphoto/mac_sim (ilustracija)
  • 302
  • 59
  • 0

Zvona za uzbunu su zazvonila u australijskoj pokrajini Novi Južni Vels kada su na tri lokacije pronađene košnice u kojima je otkrivena varoa Varroa destructor.

Ovaj mali, opasni parazit pčela sve do sada nije bio prisutan na ovom kontinentu, a tamo sve čine da tako ostane. Uspostavljena je zona biološke sigurnosti za istrebljenje i nadzor kako bi se vanredna situacija stavila pod kontrolu.

"Od kada smo otkrili njeno prisustvo uspostavljena su tri nivoa reagovanja i naknadnog naloga za hitne slučajeve na nivou cele države", rekao je ministar poljoprivrede Dugald Saunders.

Invazivna vrsta preti australijskim pčelama

Pre oko dve nedelje po prvi put je uočen parazit u luci u Sidneju zbog čega su milioni pčela u karantinu.

U saopštenju za javnost je navedeno da se pčele ili oprema za pčelarstvo ne mogu premeštati, a med i saće se ne smeju vaditi iz košnica. Nije dozvoljeno diranje košnica, osim kada se radi nadzor nad varoom ili po uputstvima nadležnih službi.

Zona iskorenjivanja je 10 kilometara, nadzorna 25, a proširena zona biosigurnosti 50 kilometara. Mere su preduzete kako bi se zaustavila nova pojava i zaustavilo dalje širenje. Zajednice pčela u kojima se otkrije moraju biti uništene.

Kolaps pčelinjih zajednica

Pčelarstvo u ostrvskoj zemlji biće pred kolapsom ako varoa uspe da se proširi. Osim manje proizvodnje meda, u pitanju je opstanak kolonija pčela.

Prisutna je i na ostalim jedinkama (Foto: Depositphoto/FotoHelin)

Ovo je sićušni organizam koji parzitira i uništava larve i lutke, ali je prisutna i na odraslim jedinkama. Najčešće preko cvetova pređu s pčele na pčelu i tako se nasele u novoj, nezaraženoj košnici. U Evropi su prisutna dva, a u SAD-u tri tipa.

U suzbijanju se koriste različiti postupci i lekovi. Veoma često se radi o kombinaciji različitih metoda: izrezivanje trutovskog legla, izdvajanje radiličkog legla, blokiranje matice, izdvajanje zajednice s bržim razvojem varoe, formiranje novih zajednica, uzgoj i selekcija pčela tolerantnih na varou.

Pripreme za letnji tretman varoe pčela - kako sprečiti širenje bolesti?

Koriste se i brojni preparati, a najčešće su to organske kiseline (mravlja, mlečna i oksalna). Zbog napada pčelinja zajednica slabi, životni vek pčela je manji, u košnici je manje nektara i polena, pčele su podložnije drugim bolestima.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Varoa Parazit pčela Karantinska štetočina Pčelarstvo Dugald Saunders


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.