Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 27.01.2018. 16:00

Medonosne biljke koje bi trebali uzgajati

Ukoliko želite da vaše pčele tokom cijele godine imaju sigurnu pašu, donosimo prijedlog koje biljke da uzgajate.

  • 6.276
  • 73
  • 0

Priča o tome koliko su pčele ugrožene već je poznata, ali ideja za rješenje ovog problem nikada nije na odmet. Tako se na Pinterestu pojavila zanimljiva grafika, pod nazivom "Sačuvajte pčele uzgajajući ove biljke". Donosimo vam i objašnjenje za nekoliko njih - zašto?

Lavanda

Lavanda je veoma poželjna kao meonosna biljka. Cvjeta od juna do avgusta, u vrijeme kada je redukovan izbor vrsta za pašu. Po izlučenom nektaru, lavanda se nalazi u šestoj kategoriji, sa prinosom od preko 500 kg/ha meda. Ovakav med je aromatičan i ljekovit, a kao hrana pčelama, poboljšava njihov imunitet.

Majčina dušica

Med koji je sakupljen u vrijeme cvjetanja majčine dušice je posebno na cijeni. Pčele obožavaju ovu ljekovitu i začinsku biljku, pa od nje prave rijedak, ali ljekoviti med. On je tamnije boje, specifičnog mirisa i ukusa, koji je prijatno gorak. Majčina dušica cvjeta nakon bagremove paše, a može se naći od kraja juna do avgusta.

Žalfija

Žalfija cvjeta od maja do kraja jula, tokom 25 dana. Sa jednog hektara je moguće dobiti od 250-500 kg meda. Cvjetovi su bogati nektarom i odlična su pčelinja paša, pa pčele rado svraćaju. Med osvježava, zbog velikog postotka C vitamina. Može biti i svijetle i tamne boje, a jedan je od vodećih za liječenje.

Morač

Ova biljka cvjeta od od jula do oktobra. Pčele privlači velikom produkcijom. To je posebno važno, jer pri kraju perioda cvjetanja morača postoji mali broj medonosnih biljaka. Med je aromatičnog, slatkog ukusa.

Visibaba

U red prvih pšelinjih paša dolazi i ona sa visibaba, tokom februara. Sa njih pčele skupljaju prvi nektar i polen. Ovo veoma utiče na razvoj pčelinjih društava.

Šafran

Šafran cvjeta samo tokom marta, dvije ili tri sedmice i omogućuje najraniju pašu. Međutim, pčelama više daje polena nego nektara. Njegova sadnja se posebno preporučuje u zaštitinim pojasevima, pored puteva, vodosnabdjevališta, u naseljenim mjestima, na neiskorištenim zemljištima ili u šumama.

Neven

Neven, osim nektara, daje i polen. Cvjeta od juna do oktobra. To je značajno za pčele, jer u ovo vrijeme teško pronalaze cvjetni prah. Također je bitno da pčele u sušnim mjesecima namire osiromašene zalihe. Neven je i jako antioksidacijsko sredstvo, a to se povoljno odražava na zdravlje pčelinjeg društva.

Sačuvajmo pčele! (Foto: Pinterest)

Foto: Fotoworkshop4You/Pixabay


Tagovi

Pčele Pelud Nektar Polen Medonosne biljke


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić