Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gradske pčele
  • 16.07.2017. 18:30

Med iz košnica s krova hotela nude gostima

Pored hotela je smešten cvećnjak s mnogo medonosnog cveća, ali kako tvrde pčelari iz Lođa, pravi raj za pčele je na suprotnoj strani ulice gde su cveće, drveće i grmovi u celom parku Poniatovski.

Foto: Bigstckphoto/epitavi
  • 888
  • 55
  • 0

Zanimljiva i korisna ideja dolazi iz Poljske, tačnije, iz Lođa, trećeg grada po broju stanovnika, u centralnoj Poljskoj gde pčele drže na vrhu lokalnog hotela iz lanca Hilton. Možda bi i hotelijeri s naših prostora iz tog primjera mogli da izvuku pouke i učine nešto slično.

Ekspanzija urbanog pčelarstva u Poljskoj

Kako javlja tamošnji portal FAKT24, košnice sa pčelama su novost u Lođu, ali i u Vroclavu su, takođe, u urbanim sredinama postavili pčelinje zajednice i uprkos zabrinutosti da bi tako proizveden med mogao da bude zagađen automobilskim isparavanjima, pokazalo se da je "gradski" med ponekad po ljude čak i zdraviji od onoga nastalog u prirodi gde ima hemijskog tretiranja poljoprivrednih kultura. Gradske pčele oprašuju rastinje u parkovima i tu skupljaju med, a parkovi se ne tretiraju nikakvim hemijskim zaštitnim sredstvima.

Med pčela s krova hotela uvršćen u jelovnik

Med koje proizvode pčele iz košnica na drugom spratu hotela iz lanca Hilton "Dabl tri" (Double Tree by Hilton) je isključivo za goste hotela i vrcanje meda je najavljeno u narednim danima. Vlasnici računaju da jedno pčelinje društvo u sezoni daje 30 kilograma meda, a na krovu hotela se nalazi šest društava od kojih svako broji 60.000 vrednih pčela, pa će vreme pokazati koliko se sve to isplati.

Park Poniatovski raj za pčele

Pored hotela je smešten cvećnjak s mnogo medonosnog cveća, ali kako tvrde pčelari iz Lođa, pravi raj za pčele je na suprotnoj strani ulice gde su cveće, drveće i grmovi u celom parku Poniatovski.

"Pčele lete u radijusu od tri kilometra i lako stižu do najviših krošnji drveća. One slobodno lete preko puta do parka i nisu uopšte u kontaktu sa automobilima", kaže pčelar Krištof Heleniak dodajući da će nakon vrcanja med dati na analizu i ispitati da li je pogodan za konzumaciju.

Ko god može neka nabavi i neguje pčele

Kuvari hotela već napravili jelovnik koji uključuje med koji su proizvele pčele nastanjene na hotelu i šalju poruku drugim hotelima, ali i institucijama da i oni postave pčelinja društva ukoliko se nalaze u blizini parkova.

Foto: Bigstckphoto/epitavi


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Poljska Pčele Pčelarstvo Med Hotel Hilton Lođ Vroclav Park Poniatowski Krištof Heleniak


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)