Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćni med
  • 11.06.2020. 13:30

Liofilizovano voće u medu sve više osvaja kupce

Višestruke su prednosti ovog meda. Njegov pozitivni uticaj na zdravlje, u kombinaciji sa voćem dodatno se povećava.

Foto: Instagram/Naša košnica
  • 486
  • 31
  • 0

Od bagremovog, suncokretovog, livadskog i meda od uljane repice porodica Vukoslavčević iz Bačke Topole (susjedna Srbija, op. ur.) u svojoj proizvodnji stigla je do različitih voćnih vrsta ovog pčelinjeg proizvoda. Kako kažu, voćni med otkrili su spontano, te oduševljeni ukusom, odlučili su ga predstaviti i svojim kupcima.

"Voćne mješavine otkrili smo sasvim slučajno, probali ih, oduševili se, a onda odlučili da njima oduševimo i sve druge koji ih konzumiraju. Kako i sami u familiji imamo mnogo djece, znamo koliko je ponekad teško navići ih na prirodne i zdrave proizvode. Iz tog razloga smatrali smo da su naši voćni medići pravi način da naviknete najmlađe na zdravu ishranu i jačanje imuniteta, ali i da u tome pomognete onim malo starijim koji nemaju tu naviku", navode ovi proizvođači.

Slučajni roj pored kuće

Kao i u proizvodnju voćnih medova i u pčelarstvo je cijela porodica ušla neplanirano i na nesvakidašnji način. Najstariji pčelar, Rajko Vukoslavčević bavio se stolarijom, te je po porudžbini pravio košnice za prijatelja pčelara. U vrijeme dok su one još uvijek bile u izradi, na drvo pored njihove kuće uhvatio se roj.

Pčelarski radovi krajem maja i u junu

Od 1995. godine i prvog roja do danas, gazdinstvo se širilo pa tako trenutno ima 100 pčelinjih zajednica i 90 mladih rojeva. Kako proizvodnja u velikoj mjeri zavisi od vremenskih uslova, prinosi meda se iz godine u godinu razlikuju. U boljim godinama prinos u njihovom pčelinjaku iznosio je između četiri i pet tona dok je u slabijim godinama bio od dvije do tri tone.

U njihovoj ponudi voćnih medova nalaze se med sa jagodama, borovnicama, malinama, višnjama, kao i sa limunom.

"Sam proces proizvodnje je dugotrajan i složen, ali kada dođemo do faze miješanja voća sa medom - to je još samo jedna etapa koji nas dijeli od finalnog proizvoda", kažu u ovoj vrijednoj porodici.

U medu voće zadržava svoj miris, ukus i hranjiva svojstva

Voće koje koriste ovom prilikom je liofilizovano, što znači da plodovi zadržavaju svoj hemijski sastav, a kontaminacija proizvoda biva izbjegnuta jer, kako kažu, većina mikroorganizama, prije svega bakterije i plijesni, ne opstaju nakon ovog procesa.

Propoliska, Prostatin - ljekoviti proizvodi na bazi meda

"Takođe, hranjiva svojstva, prirodan miris, aroma, ukus i izgled ostaju očuvani pa imamo proizvod visoke prehrambene vrijednosti. Osim toga, ovako sušeno voće ima duži rok trajanja i sa oznakom je organskog porijekla", navode naši sagovornici.

Tegle zdavlja i na društvenim mrežama

Kažu, višestruke su prednosti ovog meda. Njegov pozitivni uticaj na zdravlje, u kombinaciji sa voćem dodatno se povećava.

Osim na društvenim mrežama, njihovi proizvodi u početku su se prodavali na kućnom pragu. Plasman, zaključuju, najbolje funkcioniše putem Instagrama.

Mogu li se u BiH poljoprivredni proizvodi naručiti preko interneta

Kupci nerijetko traže i savjet oko izbora vrste u zavisnosti od toga da li im treba zbog poboljšanja imuniteta ili nekog drugog razloga.

"Tako, na primjer, med od uljane repice uvijek preporučujemo kod problema sa disajnim organima, onaj sa polenom i propolisom za jačanje imunog sistema, sa bundevinim sjemenom kod problema sa prostatom", navodi ova porodica.

U vrijeme korone...?

Iako su mnogi pčelari imali problema sa obilaženjem košnica za vrijeme vanrednog stanja, oni su uspjeli obaviti sve neophodne poslove.

Pčelari u velikim problemima: Zbog korone ne mogu hraniti svoje pčele

"Virus korona nije imao mnogo uticaja na samu proizvodnju jer su pčelari imali posebne dozvole za kretanje pomoću kojih smo uspijevali odraditi sve potrebne poslove oko naših pčela na paši."


Tagovi

Voće u medu Voćni med Med sa limunom Organski proizvodi Med sa jagodama


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]