Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apiterapija
  • 23.11.2018. 18:30

Kuća-košnica sa lekovitim vazduhom

Zamislite da svaki dan možete da budete u sobi od osam kvadratnih metara sa 700.000 pčela i da sa njima delite isti vazduh. Otprilike tako se može objasniti apiterapija. Vladimir Milić, pčelar iz Ribnice kod Kraljeva, napravio je jednu takvu sobu.

Foto: Biljana Nenković
  • 4.091
  • 272
  • 0

U kući-košnici Vladimira Milića u kojoj je smešteno preko 700.000 pčela, ovi najvredniji insekti na svetu u stvari proizvode lekoviti vazduh. Može se reći da je to svojevrsni improvizovani inhalacioni sistem za ljudske disajne organe. Čim se uđe u  omanju sobu oseća se miris meda,  voska, košnice. Ali bez bojazni da će vas i jedna pčela ujesti. Naime, košnice sa pčelama i sobu za apiterapiju deli zid. Na njemu su otvori zaštićeni mrežicama, tako da pčele možete da vidite, ali ako se plašite njihovog ujeda, bezbedni ste. Sa druge strane zida su klasične košnice, u kojima pčele normalno funkcionišu i izlaze napolje.

Smederevska Palanka: Otvorena prva prirodna apikomora

To što može pčela, ne može farmacija

Vladimir je sobu za apiterapiju napravio u svojoj 75. godini. Po znanje za kuću-košnicu morao je da ide u inostranstvo. Obišao je Sloveniju i Rumuniju, video kako to oni rade, a potom odlučio da u svom dvorištu napravi lekovitu sobu i znak zahvalnosti pčeli koja ga je, kako tvrdi, spasila dugogodišnjih zdravstvenih problema.

Apiterapija
Lekovita soba - znak zahvalnosti pčeli

"U kući- košnici udišete sve elemente koje pčele proizvode. Tvrdim da nijedna farmaceutska kompanija ne može to da napravi. Dovoljno je da pola sata boravite u toj prostoriji i da osetite poboljšanje na svojim respiratornim organima. Udisati isti vazduh sа njima dobro je i za potpuno zdrave ljude, jer ceo taj ambijent poboljšava opšte fizičko i mentalno zdravlje. Dok ležite u sobi, direktno udišete vazduh iz košnica", kaže Milić.

On kaže da se zahvaljujući ovoj terapiji, ali i ubodima pčela, što je već neka sasvim druga priča, odlično oseća za svoje godine, kao i njegova supruga koji dan započinju sa lekovitim vazduhom. Vazduh može da se udiše samo ležanjem na krevetu ili preko maske, koja podseća na onu za kiseonik.  Dodaje da mu je žao što malo pčelara u Srbiji pa i u svetu,  zna i prepoznaje  sve blagodeti ovog insekta koji ceo svoj život posvete ljudskom zdravlju.

Pčele mu dva puta spasile život - proslavio 93. godinu!

Masaža medom drugačija od klasične

Milić je, osim lekovite pčelinje sobe, dosta proučava  i masiranje medom, kao metodom koja je u službi zdravlja.

"Medom se masiraju isključivo leđa, ali ne na način kako se to radi sa eteričnim uljima. Naime, na leđa stavite kašiku cvetnog ili livadskog meda i masira se pokretima kao da pravite zapete. Javlja se rumenilo na koži poput jabuke. Gde je koža ostala  bela, treba prema skici obratiti pažnju koji organ je eventualno oboleo. Pri tom, na površinu kože izlaze toksini koji su se nakupili u organizmu, kao sluz", navodi Milić.

Mapa
Gde je koža ostala  bela, treba prema skici obratiti pažnju koji organ je eventualno oboleo

Učiti decu od malih  nogu koliko je pčela korisna

Vladimir smatra da niko ne treba da se odriče zvanične medicine, ali da bi zdravlje trebalo čuvati i popravljati istovremeno i sa pčelinjim proizvodima. Zato je krenuo u još jednu misiju, jer o dobrobiti pčela trebalo bi da učimo vrlo rano.

"U dogovoru sa direktorom jedne škole ovde u Kraljevu imao sam nekoliko predavanja o pčelama. Deca su zaista bila oduševljena, pa kad smo zbog dolaska jednog važnog funkcionera otkazali predavanje, malo su protestovali. Verovali ili ne, hteli su što pre da čuju nastavak priče o pčelama. Mislim da bi trebalo u školama da to bude obavezno gradivo. Možda ne kao predmet, već kao kolokvijum ili nešto slično, jer deca od malih nogu treba da znaju koliko je pčela korisna za nas ljude i da nauče da je čuvaju, odgajaju i žive sa njom", smatra Vladimir.


Tagovi

Apiterapija Pčele Košnica Inhalacija Respiratorni organi Pčelinji proizvodi Masaža medom Kraljevo Kuća- košnica Vladimir Milić


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!