Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz meda
  • 18.05.2020. 09:00

Krenuo uvoz meda u Srbiju iz Moldavije?

Kako navodi Savez pčelarskih organizacija Srbije, firma AZA doo iz Starih Ledinaca uvezla je 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, po konačnoj ukupnoj ceni od 2,2 evra po kilogramu, a uskoro se uvoz nastavlja novim kontigentom.

Foto: JumpStory
  • 3.283
  • 1.089
  • 0

Kako Savez pčelarskih organzacija Srbije (SPOS) saznaje, krajem aprila u Srbiju je uvezena prva ozbiljna količina meda. Do sada su u Srbiju uvožene simbolične količine meda, uglavnom su to bili pojedini medovi sa ekskluzivnih lokacija i država. Međutim, upravo je krenuo pravi uvoz meda, navodi se na njihovom sajtu.

"Kako nezvanično, ali pouzdano saznajemo, firma AZA doo iz Starih Ledinaca uvezla je 40 tona cvetnog meda iz Moldavije, po konačnoj ukupnoj ceni od 2,2 evra (sa svim troškovima dostave i ostalim troškovima) po kilogramu, a uskoro se uvoz nastavlja novim kontigentom", navodi ovaj Savez.

Sistematska borba protiv falsifikata

Kako se dalje navodi na sajtu, od 2009. godine SPOS upozorava da ’moramo napraviti svoj domaći brend meda kako bismo se odupreli jeftinim medovima kada budu počeli da se uvoze u pogodnom trenutku za uvoznike’.

Med treći u svetu po falsifikovanju

"Takođe smo upozoravali da će sve ozbiljnija sistemska borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda često sumnjivog kvaliteta (ali i pravog meda) po nerealno niskim cenama... Zato pčelari Srbije moraju da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme ne bi li se zaštitili od ovakvih legitimnih i legalnih nastojanja privatnog kapitala, koji nama ne odgovaraju, te moramo drugim legitimnim i legalnim nastojanjima da se borimo protiv takve pojave."

Uvoz 2018. godine - 43 tone meda?

Kako istražuju Novosti, u Srbiji se pčelarstvom bavi oko 30.000 domaćinstava, ali je zvanično registrovano 15.000 pčelara. U stacionarnim i selećim pčelinjacima širom zemlje ima između 850.000 i milion košnica. Proizvodnja meda u Srbiji varira od 6.000. do 9.500 tona godišnje, od čega sortne vrste meda - bagremov i suncokretov čine po trećinu, a još jednu trećinu sve druge vrste.

Statistika kaže da je u Srbiji 2018. godine proizvedeno oko 9.000 tona meda, izvezeno 2.774 tone u vrednosti 12,4 miliona dolara. Uvezene su 43 tone meda, za šta je potrošeno 266.000 evra. Cena meda u EU varira iz godine u godinu i kreće se od pet do sedam evra za kilogram bagremovog meda i četiri do 4,5 evra za kilogram livadskog. 

Uvozni med: U pakovanju od jednog kilograma samo 300 grama pravog meda?

Podsetimo, prema Evropskom udruženju poljoprivrednika "Copa-Cogeca" značajna je razlika u ceni između cene meda u Kini i u Evropi. Naknadna istraživanja potvrdila su sumnju da Kinezi mešaju šećerni sirup u izvozni med, a to je nemoguće otkriti prilikom uvoza, na nivou zapakovane robe.

Etijen Bruno iz radne grupe koja se u ovom udruženju bavi pčelarstvom za dw je rekla da sve veći uvoz jeftinog ukrajinskog meda izaziva sumnju da se i u Ukrajini taj proizvod meša sa šećernim sirupom. 


Tagovi

Uvoz meda Uvozni med Med iz Moldavije SPOS Domaći med Pčelari Lažni med


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D