Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 25.01.2016. 16:00

Košnice prave sami, a rojeve ne kupuju

Za mnoge pčelare pčelarstvo je samo interesantan hobi dok drugi u medu vide zaradu od koje će živeti.

  • 4.564
  • 1.466
  • 0

Za mnoge pčelare pčelarstvo je samo interesantan hobi dok drugi u medu vide zaradu od koje će živeti.

Dugo razmišljajući i posmatrajući druge, Srđan Aćimov iz Tovariševa i njegov drug dvadesetdevetogodišnji novosađanin Đorđe Stanisavljević počeli su svoj pčelarski posao nakon što su 2010. godine nasledili tri košnice. Danas imaju više od pedeset košnica i registrovano gazdinstvo pod prepoznatljivim nazivom "Medna ravnica", a iza njih je mnogo dana i noći provedenih u pčelinjaku. Kako kažu, nešto su znali ali su mnogo morali da nauče, kako kroz teoriju, tako i praktično.

Težak početak, ali isplatilo se

"Rukovodili smo se idejom da se ozbiljno bavimo pčelarstvom, da tu delatnost razvijamo i pre svega, osavremenjujemo. Trudeći se da imamo tradicinalno dobar kvalitet i adekvatnu, ali i upečatljivu i prepoznatljivu ambalažu, odlučili smo da med i široku lepezu pratećeg programa pakujemo u staklene tegle. Mnogo smo radili i na dizajnu etiketa koje treba da potvrde našu kreativnost i ambiciju, da na kupce naših proizvoda prenesemo ljubav prema zdravlju i edukujemo ih, pogotovo mlade", kažu ovi pčelari ističući da je početak, kao i u svakom drugom poslu, bio veoma težak, ali zahvaljujući upornosti i zajedničkom radu "Medna ravnica" danas ima širok asortiman koji je osmišljen tako da bude primamljiv i originalan.

Zlatna medalja Novosadskog sajma

"Danas je mnogo pčelara, konkurencija je velika, ali uspeće samo oni koji vole ovaj posao, koji su uporni, usavršavaju se i ulažu u proizvodnju. Nama je cilj da nam pčelarstvo bude posao, nikako hobi. Do sad smo shvatili da je potrebno svakodnevno učenje i angažovanje, jer ništa se ne može postići na brzinu. Zato se mi trudimo da budemo originalni, da pratimo potrebe tržišta tako da smo našu ponudu, koju čine gotovo sve vrste meda, obogatili proizvodima kao što su polen, propolis, perga, vosak, zatim linijom imuno-proizvoda koju čini kombinacija meda, začina i sastojaka blagotvornih za organizam, nekoliko vrsta rakija medovača, a za naše najmlađe imamo posebna, simpatična pakovanja meda. Mislimo da pčelinji proizvodi mogu biti lep i originalan poklon te smo osmislili i posebne kombinacije i pakovanja za svečane prilike", kažu ovi pčelari dodajući da je "Medna ravnica" na prošlogodišnjem Novosadskom sajmu nagrađena Zlatnom medaljom za kvalitet meda.

Košnice prave sami, a rojeve ne kupuju već razrojavaju

Kako napominju, sami prave košnice i ne kupuju rojeve jer razrojavaju, a gotovo svu zaradu koriste kako bi što bolje opremili pčelinjak. Podsticaj države po košnici od 500 dinara je kažu simboličan i nedovoljan, a kreditna i bespovratna sredsta za nabavku opreme nisu koristili obzirom da su je sami nabavili.

Cilj "Medne ravnice" je uvećavanje pčelinjaka i osvajanje tržišta, jer sa najmanje stotinu košnica kako kažu naši sagovornici, može se računati na ozbiljniju proizvodnju. Do sada su učestvovali na gotovo svim pčelarskim manifestacijama, a imaju tezgu na Satelitskoj pijaci i na Spensu u Novom Sadu, gde plasiraju med i posredstvom sindikalnih organizacija, ali imaju i odličnu saradnju sa Eko kurirom, koji kupcima besplatno dostavlja med na području grada.

Košnice su trenutno u Tovariševu, ali će kao i svake sezone pčele pratiti pašu i krenuti za medom. Do tada će u okviru "Medne ravnice" biti potpuno završeno opremanje prostorije za pakovanje meda, s obzirom na to da je obezbeđena sva neophodna dokumentacija za plasman u maloprodaji.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Med Pčelarstvo Srđan Aćomov Đorđe Stanisavljević Tovariševo Novi Sad Košnice Pčelarska oprema Rojevi Paša pčela Medna ravnica


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)