Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktiva o medu
  • 03.02.2023. 18:00

Kako spasiti EU med od jeftinog uvoznog i loših oznaka?

Trenutne oznake ne informišu potrošače, a proizvođače mješavina stavljaju u podređen položaj, upozoravaju ministri poljoprivrede država članica EU

Foto: Depositphotos/cherevkostock2020.gmail.com
  • 111
  • 62
  • 0

Ministri poljoprivrede EU traže od Evropske komisije da revidira zakone o označavanju mješavina meda i zaštiti proizvođače i potrošače pri odabiru ovog proizvoda, izvještava Euractiv. Oni su u Briselu ponovili zahtjev kojega su uputili u januaru 2020. putem zajedničke deklaracije pozivajući Komisiju da preispita takozvanu direktivu EU o medu. Smatraju da ju treba izmijeniti kako bi se poboljšala sljedivost, posebno kada se miješa s medom iz različitih dijelova svijeta.

Odakle dolazi med?

EU uvozi oko 40 posto meda iz država koje nisu članice. Najviše iz Kine, Ukrajine i Argentine, jer imaju veoma niske cijene za kilogram. U 2021. cijena kineskog je iznosila 1,36 evra, a za ukrajinski je trebalo izdvojiti 1,89 evra. Cijena u Francuskoj je dostizala između 10 i 20 evra.

Prema važećim pravilima EU, kada med dolazi iz samo jedne zemlje to mora biti prikazano na tegli, ali to nije slučaj kada se radi o mješavini koja potiče iz različitih zemalja. Takva praksa otežava potrošačima da saznaju odakle je proizvod koji kupuju. Koriste se oznake "mješavina meda iz EU i zemalja koje nisu članice EU", "mješavina meda porijeklom iz EU" ili "mješavina meda koja nije porijeklom iz EU".

EU uvozi oko 40 posto meda iz država koje nisu članice

Zaštititi potrošače i proizvođače

Ministri naglašavaju da je ovo označavanje štetno za potrošače i proizvođače. Slovenačka delegacija ukazuje da trenutna pravila označavanja porijekla stavljaju proizvođače iz jedne zemlje, u neravnopravan položaj u odnosu na proizvođače mješavina. Zbog toga je Slovenija, koju podržava još 19 zemalja članica, pozvala na promjenu zakonodavstva EU o medu. Oni predlažu da na etiketi treba da bude navedena svaka zemlja porijekla s udjelom u mješavini. To će povećati profitabilnost sektora i vratiti povjerenje potrošača.

Istaknuto je da će jačanje zakonodavstva pomoći u borbi protiv prevara, jer je med sada jedan od najčešće falsifikovanih proizvoda u svijetu.

Evropski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski najavio je da će Komisija iskoristiti tekuću reviziju marketinških standarda u okviru strategije EU od polja do stola kako bi pokrenula procjenu uticaja i veoma brzo izradila zakonski prijedlog. Nova pravila bi trebala da garantuju jedinstveno evropsko tržište bez nametanja prevelikih administrativnih opterećenja zainteresovanim stranama. Očekuje se da će prijedlog revizije direktive biti predstavljen Vijeću i Evropskom parlamentu u martu 2023. godine.


Tagovi

Med Označavanje meda Etiketiranje meda Oznaka meda Porijeklo meda Mješavina meda Med u EU


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.