Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo kao zanimanje
  • 30.01.2016. 08:00

Kako je ekonomiju odlučila da zameni pčelarstvom?

Zora Vasiljević, ekonomista zaposlena u osnovnoj školi, odlučila je pre godinu dana da se bavi pčelarstvom. Sada je zaposlena u pčelinjaku u kome brine o 400 košnica, a planira da joj uskoro to bude jedino zanimanje.

  • 4.024
  • 458
  • 0

Zora Vasiljević iz Kragujevca je diplomirani ekonomista i već dugo radi u administraciji osnovnih škola. Pre godinu dana odlučila je da svet brojki, kolona i obračuna zameni košnicama i pčelama.

Ona uči tajne ovog zanimanja u jednom pčelinjaku u okolini Kragujevca i sa još nekoliko kolega brine o 400 košnica. Zašto se odlučila baš za pčelarstvo, kako je sve krenulo i kakvi su joj planovi za budućnost ispričala nam je u kratkom razgovoru.

U pčelarstvo se "zaljubila" na sajmu u Beogradu

Pčele na bagremu
Pčele na bagremu

"Pre toga nisam ni prošla blizu košnica, a jedini dodir sa pčelarstvom je bio dok sam kupovala med na pijaci. Ali, pre godinu dana prijatelji su me pozvali na sajam u Beograd i tad sam se zapanjila kad sam videla da je svaki drugi štand sa medom bio iz Kragujevca. Počela sam da izučavam literaturu i tako sam, kako u šali kažu moji prijatelji, otišla u "šestu dimenziju". Kontaktirala sam kolege pčelare, i tu mi je dosta pomogao Veroljub Umilić, koji je napisao enciklopediju o pčelama. Izašla sam u prirodu i to mi se svidelo", kaže Zora Vasiljević.

Napravila prve matice

Pčelinjak
Pčelinjak u kome Zora radi

Odmah je, kako kaže, htela da se okuša u pravljenju matica. Iako su je mnogi osporavali u tome jer je bila apsolutni početnik, prošle sezone uspela je da napravi 30 matica. Ona je u pčelinjaku, u kome radi za honorar, već puno saznala o tajnama pčelarenja, brine o njihovoj produktvnosti, ishrani. Zora vodi računa o terminima ispaša i uglavnom tegle puni bagremovim i suncokretovim medom.

"Još učim i stičem iskustvo, a želja mi je da jednog dana imam svoj pčelinjak. Volim da kažem da su pčele izabrale mene. Od njih učim i saznajem mnogo o tajnama života i to čoveku pomaže u teškim trenucima. Naučila sam da im ne treba uzeti sve što daju", kaže Zora.

Kombinuje med sa začinima i travama

Bonus njenom izboru dodatnog zanimanja, za koje želi da uskoro postane i glavno, su lekovita svojstva meda. Isprobava različite kombinacije i pravi med sa alojom, cimetom, kurkumom. Dobro je, dodaje, i za zdravlje i lepotu žene.

Kako ženi stoji pčelarski šešir

Pčelarski šešir
Novi šešir za pčelarke

"Moram da priznam da me u početku, kao ženu, zanimalo i kako mi stoji pčelarsko odelo i šešir. U svemu ovome ima pomalo i igre, pa već sada razmišljam o novim modelima šešira. Volela bih da ima više mladih žena koje se bave pčelarenjem i da one ujedno lepo izgledaju.

Želim i da se na prijemčiv i moderan način mladima dočara svet pčela i meda kako bi svako mogao sebi da napravi dodatnu delatnost. Ko ima mali plac u okolini ili zapušteno imanje može da napravi desetak košnica, sebi ulepša život i pravi med", zaključuje na kraju naša sagovornica.


Tagovi

Zora Vasiljević Ekonomista Kragujevac Pčele Košnice Pčelarski šešir Med Ispaša Bagremov med Pčelarsko odelo


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!