Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestanak pčela
  • 06.01.2016. 17:00

Kako bi izgledala praznična trpeza bez pčela?

Kako bismo svi postali svesni problema koji bi nastao ukoliko bismo ostali bez pčela, izrađena je slika kako bi izgledala praznična gozba sa i bez pčela.

Foto: trehugger.com
  • 205
  • 88
  • 0

Već dugo je poznata činjenica da kada bismo izgubili sve pčele na planeti, čovečanstvo bi uspelo da preživi jedva četiri godine. Nestanak pčela uveliko bi umanjio mogućnost oprašivanja, što bi dovelo do smanjenja broja biljaka, kao i životinja, a samim tim bilo bi i manje hrane.

Oko trećine hrane koju jedemo nastaje, na ovaj ili onaj način, kroz oprašivanje koje pružaju pčele. U Velikoj Britaniji naučnici su utvrdili da se populacija pčela smanjila gotovo za polovinu u poslednje dve decenije usled klimatskih promena, lošeg upravljanja pesticidima i ljudskog uticaja na životnu sredinu. Kako navodi USDA, u Sjedinjenim Američkim Državama ukupan broj pčelinjih zajednica opao je sa 5 miliona u 1940-tim godinama na 2.5 miliona danas. Istovremeno, naučnici sa Univerziteta u Bristolu tvrde da su pčele i slični oprašivači odgovorni za 80% svih biljnih vrsta u Evropi, uključujući voće i povrće, prenosi treehugger.com.

Iako je jasno da je očuvanje pčela od krucijalne važnosti, i dalje nije na listi prioriteta. U nastojanju da se podigne svest, stučnjaci su odlučili kao primer da uzmu naše - trpeze. Odlučili su da prikažu kako bi nestanak pčela uticao na naše stolove, kuhinje i supermarkete.

Kako bismo svi postali svesni problema, izrađena je slika kako bi izgledala praznična gozba sa i bez pčela.

Praznična gozba koju su nam podarile pčele...
...a ovako bi nam izgledala trpeza kada bi nestalo pčela.

"Božić je zaista značajan primer koliko smo zapravo zavisni od skromne pčele", govori Varren Bader (Voren Bader), osnivač preduzeća Plan Bee. "Oprašuju trećinu hrane koju jedemo, a u praznično vreme to bi značilo da nećemo jesti razne soseve, peršun, šargarepu, da nema klinčića ili trešanja za naše pudinge i torte. Ali, najvažnije, uz smeh napominje, obožavali ih ili prezirali, ne bi bilo ni - prokelja", uz šalu zaključuje Bader.

Foto: trehugger.com


Tagovi

Praznična gozba Nestanak pčela Pčelinja zajednica


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.