Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestanak pčela
  • 10.11.2016. 08:00

Kako bi izgledala blagdanska večera bez pčela?

Kako bismo svi postali svjesni problema koji bi nastao ukoliko bismo ostali bez pčela, kreirana je slika kako bi izgledala blagdanska gozba sa i bez pčela.

Foto: Bigstockphoto/Nordia
  • 1.318
  • 64
  • 0

Već je dugo poznata činjenica da kada bismo izgubili sve pčele na planeti, čovječanstvo bi uspjelo preživjeti jedva četiri godine. Nestanak pčela uvelike bi umanjio mogućnost oprašivanja, što bi dovelo do smanjenja broja biljaka, kao i životinja, a samim time bilo bi i manje hrane.

Oko jedne trećine hrane koje jedemo nastaje, na ovaj ili onaj način, kroz oprašivanje koje pružaju pčele. U Velikoj Britaniji znanstvenici su utvrdili da se populacija pčela smanjila gotovo za polovinu u posljednja dva desetljeća usljed klimatskih promjena, lošeg upravljanja pesticidima i ljudskog utjecaja na okoliš. Kako navodi USDA, u Sjedinjenim Američkim Državama ukupan broj pčelinjih zajednica opao je sa 5 milijuna u 1940-tim godinama na 2.5 milijuna danas. Istovremeno, znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu tvrde da su pčele i slični oprašivači odgovorni za 80% svih biljnih vrsta u Europi, uključujući voće i povrće, prenosi treehugger.com.

Iako je jasno da je očuvanje pčela od krucijalne važnosti, i dalje nije na listi prioriteta. U nastojanju da se podigne svijest, stučnjaci su odlučili kao primjer uzeti naše - trpeze. Odlučili su prikazati kako bi nestanak pčela utjecao na naše stolove, kuhinje i supermarkete.

Kako bismo svi postali svjesni problema, kreirana je slika kako bi izgledala blagdanska gozba sa i bez pčela.

Božićna gozba koju su nam podarile pčele...
...a ovako bi nam izgledala trpeza kada bi nestalo pčela.

"Božić je uistinu značajan primjer koliko smo zapravo ovisni o skromnoj pčeli", govori Warren Bader, osnivač poduzeća Plan Bee. "Oprašuju trećinu hrane koju jedemo, a u blagdansko vrijeme to bi značilo da nećemo blagovati razne umake, peršin, mrkvu, da nema klinčića ili trešanja za naše pudinge i torte. No najvažnije, uz smijeh napominje, obožavali ih ili prezirali, ne bi bilo niti - prokulica", uz šalu zaključuje Bader.

Foto: Bigstockphoto/Nordia


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Oprašivanje Pčelarstvo Božić Nestanak pčela Blagdanska gozba


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.