Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamena matica
  • 14.04.2020. 12:00
  • Grad Beograd, Pinosava

Kada i kako zameniti maticu u pčelinjoj zajednici?

Redovna zamena starijih matica mlađim je obavezna, ako želimo jako pčelinje društvo za proizvodnju većih količina meda. Zbog toga je profesionalni pčelari maticu zamenjuju svake, a oni sa manjim brojem košnica - svake druge godine.

Foto: Biljana Nenković
  • 4.410
  • 202
  • 0

Matica je 'generator' pčelinje zajednice. Njena glavna funkcija je razmnožavanje zajednice, ali ona doprinosi i skladnom i produktivnom životu i radu pčelinje zajednice kao biološke celine. Ona luči određene matične supstance (feromone) koji deluju na pčele radilice i na trutove da se u određenim vremenskim periodima ponašaju na dobrobit celokunog pčelinjeg društva u košnici.

Sve svoje funkcije u pčelinjem društvu matica najbolje obavlja dok je mlada. Zato se pri savremenom načinu pčelarenja matice u pčelinjem društvu menjaju svake godine.

Zašto je važna stimulacija matice za zaleganje većih površina saća?

Samo izuzetno kvalitetne, odnosno selekcionisane matice, koje služe za dalju proizvodnju matica, mogu se menjati svake druge godine. U odnosu na mlađe, starije matice imaju niz negativnih osobina, kao na primer:

  • polažu manji broj oplođenih jaja, pa nisu u stanju da razviju pčelinja društva u potrebnoj meri, tako da ona budu najjača onda kad je to najpotrebnije,
  • polažu veći broj neoplođenih jaja, pa se izvodi veći broj trutova nego što je potrebno,
  • starije matice teže prezimljavaju, pa veći broj pčelinjih društava izlazi iz zime bez matice,
  • starije matice ne luče dovoljno feromone i ne deluju na skladan život pčelinjeg društva,
  • društva sa starijim maticama su sklona rojenju, pa se dešava da se nagon za rojenjem i rojenje pojave u nepovoljno vreme.

Društva ponekad sama obave 'tihu' zamenu matica

Iako je očigledno da je blagovremena zamena matica neophodna, nemali broj hobističkih pčelara u svojim košnicama ne zamenjuje maticu čak više godina.

"Matica može da živi i do sedam godina, ali ako se ne zameni na bilo koji način, to društvo će proizvoditi sve manje količine meda. Kad se takvo društvo roji, stara matica odlazi sa rojem, a u starom osnovnom društvu ostaje mlada matica, pa na taj način društvo samo zameni maticu. Osim toga, pojedina društva kada osete da im matica nije sposobna da normalno obavlja svoje funkcije, sama obave takozvanu tihu zamenu matice", ističe Miodrag Novaković, profesionalni pčelar iz Pinosave kod Beograda.

Majka i ćerka matica u isto vreme polažu jaja?

Naš sagovornik objašnjava da u ovom slučaju pčele radilice izgrade nekoliko osnova za matičnjake u koje matica polaže jaja. Kako pri tihoj zameni matica pčelinje društvo ne izgrađuje mnogo matičnjaka, obično tri do pet, to su pčele radilice u stanju da uspešno neguju i hrane leglo tako malog broja matičnjaka, pa se izvode veoma kvalitetne matice.

Veoma je interesantno da kod ovog načina izvođenja matica, ako ima bogatije paše, matica majka i matica ćerka ostaju zajedno u pčelinjem društvu i normalno obe polažu jaja, ali samo dok traje bogatija paša. Čim paša počne da se smanjuje, matica majka biva uništena, a mlada matica produžava život i rad u društvu. To je objašnjenje kako društvo može duže vremena da živi i radi, iako mu odgajivač ne menja redovno maticu.

Matica može da smiri 'ljute' pčele

Intezitet ubadanja pčela radilica u pčelinjem društvu zavisi gotovo isključivo od matice. Ako se iz najljućeg pčelinjeg društva odstrani matica, pa mu se doda druga iz društva koje je bilo mirno i nije bilo agresivno na ubadanje - to ljuto društvo uskoro će postati mirno i to pre nego što se zamene pčele radilice izvođenjem mladih pčela radilica matice iz mirnog društva.

Veštačko odgajanje matice i presađivanje larvi za veći prinos meda

Ako je matica kvalitetna i selekcionisana na mirnoću, na veliku proizvodnju pčelinjih proizvoda, na otpornost porema bolestima i štetočinama, izvodi se kvalitetno potomstvo koje se brzo razvija i proizvodi veliku količinu meda.

Kako zameniti maticu prilikom formiranja roja?

Matica se pčelinjem društvu može dodati na više načina na manjim pčelinjacima. Iz košnice, kaže naš sagovornik, u kojoj se menja matica, izvadi se iz jednog nastavka podva okvira zrelog izlazećeg legla i dva okvira meda i perge, sve sa pčelama i tako praktično formira roj.

"Roj se postavlja preko improvizovane podnjače pod krovom iste košnice. Tom prilikom roj se postavlja na suprotnu stranu od leta košnice kako bi se stare pčele izletnice vratile u osnovno društvo, dok će u roju ostati mlade pčele. Roju se potom dodaje mlada matica u kavezu, s tim što se umesto čepa na kavezu stavlja malo šećernog testa ili traka od satne osnove i probuši otvor promera dva milimetra. Pčele će maticu na ovaj način vrlo brzo osloboditi i ona će početi sa zaleganjem", objašnjava Novaković.

April je vreme za proširivanje košnica, proveru broja pčela i jačanje zajednica

Posle nedelju dana, iz osnovnog društva se odstrani stara matica i preko sitno izbušenog novinskog papira spoji roj sa osnovnim društvom. Posle tri do četiri dana uklanjaju se ostaci papira i proverava novo leglo, a okviri se prepakuju po potrebi.


Tagovi

Stara matica Zamena matice Pčelinjak Ćerka matica Ljuti rojevi Miodrag Novaković


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.