Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 04.06.2022. 13:30

Jun u pčelinjaku znači mesec vrcanja, formiranja veštačkih rojeva i rojenja

Kako su sada zajednice u punoj snazi, sprečavanje rojenja radimo na način da matici pre svega pružamo dovoljno prostora za polaganje jajašca.

Foto: Antun Karlović
  • 382
  • 93
  • 0

Posle maja koji je pčelarima doneo nakon dve godine solidnu pašu bagrema, jun u pčelinjaku najčešće znači mesec vrcanja, formiranja veštačkih rojeva i rojenja.

U tom mesecu, zavisno od podneblja, završava se bagremova paša. Pčelama olakšavamo bržu preradu nektara bagrema u med otvaranjem leta i osiguravanjem prozračnosti u košnici. Kada pčele poklope barem polovinu, ili najbolje dve trećine okvira, iste vadimo i pripremamo za vrcanje. Još za vreme prerade, u slučajevima kada selimo košnice na drugu lokaciju, radimo završne pripreme oko prevoznog sredstva i samih košnica.

Veća udaljenost - manji prinosi

Selimo li ih sa paše na pašu, treba znati kako sa većom udaljenošću pčelinjaka od područja medenja prinosi padaju. Prema nekim istraživanjima, sama iskorišćenost pčelinje paše na udaljenosti od 1.000 metara iznosi svega 45 odsto, a na udaljenosti od 1.500 metara opada za sledećih 15 odsto i ona iznosi samo 30 odsto. Kod udaljenosti od 500 metara iskorišćenost je 70 - 75 odsto.

Sve se to, takođe, odnosi i na stacionirane pčelinjake, pa tako i te podatke treba imati u vidu kod podizanja stacioniranih pčelinjaka.

Maj u pčelinjaku: Kako sprečiti rojenje u košnici?

Sami radovi oko košnica slični su mesecu pre. Dobro je i poželjno imati već pripremljene razrađene satne osnove tako da sam prelaz završetka bagrema na pašu kestena bude što brži. Selimo li pčele, same lokacije obično se određuju unapred da bi izbegli prevelik broj košnica na pojedinom području dok druga ostaju nepokrivena. Informacije o medenju biljaka ili o pojedinim pašama možete potražiti kod lokalnih pčelinjih društava ili pčelara ili upotrebom novih tehnologija poput SMS vaga.

Ne treba da zaboravimo da održavamo svoje pojilice na pčelinjacima. Poželjno bi bilo da su smeštene barem desetak metara od samih košnica i da su delimično u hladu, ako nije moguće stalno, barem tokom sredine dana. Treba ih imati bez obzira na veću ili manju posetu pčela.

Kako su sada zajednice u punoj snazi, sprečavanje rojenja radimo na način da matici pre svega pružamo dovoljno prostora za polaganje jajašca, u medišnim nastavcima, takođe pokoji okvir uvek neka bude sa satnom osnovom kako bi takozvane "kućne pčele" imale prostora za lučenje voska iz svojih voštanih žlezda.

Tablu za označavanje pčelinjaka možete napraviti sami 

Uobičajeni radovi u junu znače kao i u ostalim mesecima pčelinje paše:

  • Održavanje stalne zalihe sveže vode u higijenskim pojilicama;
  • Održavanje i uređenje okoline pčelinjaka;
  • U slučajevima seljenja košnica na druge paše priprema istih za selidbu;
  • Uzgoj matica za svoje potrebe;
  • Priprema i vrcanje bagremovog meda;
  • Kontrola rojivosti košnica i sprečavanje rojenja;
  • Stavljanje poluokvira ili polovičnih satnih osnova za biološko suzbijanje varoze pčela.

Ne zaboravimo da tabla za označavanje pčelinjaka treba biti uočljiva. Svako sam sebi može sa malo truda da napravi od dva komada stakla ili pleksiglasa i štampanog sadržaja. 


Tagovi

Pčelinjak Radovi Bagremova paša Kestenova paša Seljenje košnica Jun u pčelinjaku


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]