Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje pčela
  • 27.06.2019. 16:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Još se ne zna razlog pomora 80 miliona pčela u Kikindi

Uginuće više od 80 miliona pčela koje se nedavno dogodilo u Kikindi još se ispituje. Stradalo je 1.668 zajednica, svaka sa po 50.000 pčela, kod 35 pčelara. Mnogo toga ukazuje da je ovo masovno trovanje posledica nekontrolisane upotrebe insekticida i pesticida.

Foto: Bigstockphoto/benettor
  • 313
  • 110
  • 0

Uginuće više od 80 miliona pčela koje se nedavno dogodilo u Kikindi još se ispituje, ali mnogo toga ukazuje da je ovo masovno trovanje posledica nekontrolisane upotrebe insekticida i pesticida. Stradalo je 1.668 zajednica, svaka sa po 50.000 pčela, kod 35 pčelara.

Upotreba pesticida bi trebalo da se reguliše izmenama Zakona o zaštiti bilja, koje predviđaju strožu kontrolu i to od 2021. godine, jer je svima dat rok da se prilagode novim pravilima.

Pomor pčela u Kikindi: Stradali rojevi u stotinama košnica

Biljke treba da se tretiraju samo kada je to propisano

Promenama Zakona o zaštiti svako ko bude hteo da ih koristi moraće da prođe obuku i nauči sve o bolestima. Od 2021. godine, zaposleni u poljoprivrednim apotekama neće smeti da prodaju pesticide u količini koju traži kupac, jer će količine biti ograničene

"Pesticidi su nužno zlo koje može da se koristi na bezbedan način! Ipak, sve bi bilo bolje da su naši poljoprivrednici, naročito mali proizvođači obučeni, jer bi tako znali da zaštite ono što tretiraju a da nikog ne otruju. Koliko je veliko neznanje najbolje se vidi kada odete u poljoprivrednu apoteku i tamo čujete šta se sve i koliko traži. A prodavci jedva čekaju da prodaju. I svima je dobro. Naš glavni princip je što više - to bolje. Kod pesticida to nije dobro. Biljke treba da se tretiraju samo kada je to propisano i tačno da se zna šta se koristi," kaže za Večernje novosti Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije SPOS.

On kaže da ne govori o velikim gazdinstvima i plantažama, jer su tu stručnjaci koji znaju šta rade. "Poljoprivredni proizvođači često iz neznanja upotrebljavaju pogrešne pesticide u neadekvatno vreme i u ne baš dobrim dozama," objašnjava Miloš Bogdanović iz SPOS. 

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Novica Miletić smatra da je upotreba pesticida i insekticida u Srbiji na zadovoljavajućem nivou. "Poljoprivrednici su sada ozbiljniji, a mnogi od njih idu i na savetovanja, pa tako niko neće da se upusti u neku proizvodnju a da o tome ništa ne zna. Srbija se ne razlikuje mnogo po upotrebi pesticida u odnosu na zemlje Zapadne Evrope," govori profesor Miletić.

Pčelari iz Šumadije i Pomoravlja poslali pomoć u Kikindu

Zbog trovanja pčela krivična prijava protiv N.N. lica 

Pčelari u Kikindi još pouzdano ne znaju šta je izazvalo nezapamćeni pomor u košnicama. Nijedna zvanična institucija kojoj su se obratili nije im dostavila informaciju šta je zapravo uzrok trovanja 1.668 pčelinjih društava, pa je Udruženje pčelara podnelo krivičnu prijavu protiv N. N. osobe. Veliko uginuće pčela počelo je posle 20. maja. Pčelari sumnjaju da je poguban bio tretman hemijskim preparatima u ataru, jer se slično dogodilo i 2015. godine. Tada je stradalo 3.509 košnica, a materijalna šteta procenjena je na čak 700.000 evra. 

Do pomora pčela došlo je zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima. U poslednjih deset godina po informacijama sa kojima raspolaže Udruženje "Sačuvajmo pčele" u Srbiji je povećan broj slučajeva pomora pčela. Prva pojava masovnog trovanja na poljima u Vojvodini zabeležena je 2009. godine.

U tom Udruženju napominju da nam medonosna pčela čitavu deceniju ukazuje na situaciju prekomerne i nepravilne upotrebe pesticida, jer njeno trovanje na našim poljima i u našim voćnjacima upravo toliko i traje. Razlika je bila isključivo u lokalitetu dešavanja kao i intenzitetu potrovanih pčelinjih društava.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Uginuće pčela Trovanje pčela Pčelarstvo Upotreba pesticida Rodoljub Živadinović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.