Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo i nove tehnologije
  • 10.02.2016. 15:00

IT pomaže pčelarima!

Kako da vam 24 časa, 365 dana u godini svi važni podaci iz košnica momentalno stignu na mobilni telefon?

  • 2.566
  • 689
  • 0

Međunarodni skup "IT za novu poljoprivrednu ekonomiju", koji je danas okupio 200 najeminentnijih naučnika, predstavnika vlasti, IT industrije, velikih poljoprivrednih proizvođača i inovativnih malih i srednjih preduzeća iz regiona organizovao je Institut BioSens.

Skup je baziran na sinergiji tri najveća projekta finansirana od strane Evropske Komisije ikada realizovanih u Srbiji (H2020 Teaming Antares, FP7 InnoSense i FP7 Fractals) koje realizuje ovaj Institut i koji su privukli ogromnu pažnju evropskih partnera ali i oba sektora, IT i poljoprivrede.

BioSens razvija i integriše sve što IT danas može da ponudi - nanomaterijale, jeftine minijaturne senzore, satelitske snimke, robotiku, veštačku inteligenciju, a sa ciljem da poljoprivrednom sektoru pruži što je više moguće korisnih informacija. Svojim radom, razvijaju dva sektora sa najviše potencijala u Srbiji: IT i poljoprivredu. Kroz naučna istraživanja usmerena ka preciznoj poljoprivredi, ali i kroz posebno osmišljen program transfera naučnih rezultata u poljoprivredu, razvijaju održivu poljoprivredu kao najperspektivniji sektor domaće industrije.

Revolucija u pčelarstvu?

Vladimir Tadić, iz firme Impact IT group, razvio je projekat je BeeMon slolution. Ako bi on zaživeo u našoj pčelarskoj praksi sigurno da bi bio revolucija u malom. O čemu je konkretno reč?

Oprema za monitoring u košnicama
Oprema za monitoring u košnicama

"Razvili smo sistem koji on-line prati stanje u pčelinjaku: masu, temperaturu, zvuk, vlažnost, pritisak. Sve parametre koji su pčelarima bitni da bi imali uvid u stanje svojih pčelinjaka. I to 24 sata 365 dana u godini. Istovremeno naš sistem to radi preko GPS-a. Pčelari mogu da prate prinos meda, da li će na lokaciji njihovih košnica biti tretiranja pesticidima, da li neko pokušava da ukrade njihove košnice, tako da pčelar ima vremena da spase legla i uz to unapredi proizvodnju. Od konkurencije iz sveta smo jeftiniji, a naš proizvod je mnogostruko funkcionalniji", kaže Tadić.

Dakle, senzori mere podatke u košnici, preko GPRS-a šalju podatke na cloud server, na koje se i obrađuju. Povratne informacije se šalju na pametne telefone - androide ili PC računar. Dakle, pčelar može da vidi koliko je meda u toku dana prikupljeno, koja je temperatura, kakva je vlažnost, da li je došlo do promene lokacije, odnosno da li je neko ukrao košnice. Uređaj se montira na 5 referentnih košnica, pošto bi preskupo bilo da se nalazi u svakoj košnici.

Tadić kaže da su pre godinu i po dana bili u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu na promociji projekta Fractals. Pre toga su već imali zainteresovane pčelare za softver i hardver koji bi im pomogao u proizvodnji. Razvoj ovog softvera je skup, a reč je o pionirskom poduhvatu, zato su u kompaniji Impact IT group ponosni na to što su se od 270 firmi iz Evropske unije plasirali među 43 koje su dobile Fractals projekat. Prvi novac su dobili na polovini projekta kada su demonstrirali da su nešto konkretno i uradili. Od Fractalsa su dobili i cloud servere koji su omogućili da aplikacija ovog tipa može da radi. Imaju i tehničke i biznis mentore koji nadziru razvoj projekta. Uz IT stručnjake aktivno učešće u projektu ima i Ivan Pihler koji je jedan od najboljih specijalista za pčelarstvo u Srbiji. Prilika je da kažemo nešto više o takozvanoj "Pametnoj poljoprivredi".

Pravo je vreme za "pametnu poljoprivredu"

Institut Biosens, kao najmlađi istraživačko-razvojni institut u zemlji ubrzano radi na razvoju i primeni najsavremenijih tehnologija u poljoprivredi. Proizvodnja hrane, najveći je globalni naučni izazov, a za Vojvodinu i Srbiju šansa za ubrzani privredni rast i ogroman napredak.

Vizija Instituta je da savremeni poljoprivrednik bude opremljen svim informacijama neophodnim za efikasnu proizvodnju, kao i pružanje jasnog uvida svim nivoima vlasti u dešavanja u sektoru (štete, struktura useva, predikcije proizvodnje i sl.). Ovaj institut osnovao je prvu evropsku Živu laboratoriju za preciznu poljoprivredu (i prvu živu laboratoriju bilo koje vrste u Srbiji) koja uključuje relevantna domaća mala i srednja preduzeća, kompanije, poljoprivrednike, donosioce odluka i druge korisnike, sa ciljem da istraživanja na BioSensu reše njihove konkretne potrebe.

Konačni cilj je integrisanje svih rezultata iz više naučnih oblasti u jedinstven Integrisani sistem za nadzor poljoprivrede, koji će kontinualno pružati sve relevantne podatke i omogućiti proboje u srpskoj poljoprivredi, ne samo u smislu povećane efikasnosti, smanjenog zagađenja i novčanih ušteda, već i u načinu na koji se poljoprivreda doživljava, čineći je prihvatljivim izborom karijere za nove generacije mladih.

Za ostvarenje ovog cilja, projekat "Antares" predviđa investiciju od 28 miliona evra za prerastanje Instituta u Evropski centar izvrsnosti. Na nivou Evrope previđeno je formiranje ukupno 9 Evropskih centara izvrsnosti, a BioSens je jedina institucija izabrana iz zemlje koja nije članica Evropske Unije i posvećena razvoju IT u poljoprivredi.


Foto prilog


Tagovi

Vladimir Tadić Pčele Pčelari BeeMon slolution Robotika Institut BioSens Košnice Moderna tehnologija Ivan Pihler Proizvodnja hrane Pametna poljoprivreda Savremeni poljoprivrednik Nadzor poljoprivrede


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P