Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani meda FBiH
  • 22.11.2022. 09:00

Hercegovci izdominirali: Ko ima najbolji med u FBiH?

Na analizu je stigao ukupno 81 uzorak iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine

Foto: FZZP
  • 1.310
  • 65
  • 0

Izabran je najbolji med u šest kategorija na ovogodišnjoj, devetoj po redu, manifestaciji "Dani meda FBiH". Prema urađenim analizama i ocjeni stručne komisije, 18 pčelara, po tri u svakoj kategoriji, proizvode najkvalitetniji med. Posmatrajući generalno rezultate, Hercegovci su ove godine izdominirali i odnijeli čak 11 plaketa u južniji dio države. 

Kako je za Agroklub pojasnio doc. dr Harun Kurtagić, šef Odsjeka za kontrolu životnih namirnica u Federalnom zavodu za poljoprivredu, uzorci meda koje ocjenjuju komisije su pod šiframa, pa se s garancijom može reći da je takmičenje bilo nepristrano. 

"Mi smo ocjenjivali med, nismo pčelare, a onda su se oni pojavili pored svojih medova", dodaje doc. dr Kurtagić. 

Analiziran 81 uzorak

Na analizu je stigao ukupno 81 uzorak iz cijele FBiH, od toga je 14 bagremovog meda, sedam cvjetnog, šest kestena, 21 livada, 23 medljikovac i 10 uzoraka iz grupe ostali medovi. Analize su vršene u laboratorijima Federalnog zavoda za poljoprivredu i Federalnog agromediteranskog zavoda (FAZ) Mostar, a prema pravilnicima za ocjenu kvaliteta meda.

Bodovnom listom su utvrđeni najbolji uzorci

"Rađeno je ukupno šest parametara po metodama pomoću kojih se utvrđuje kvalitet, to su fizičko-hemijske osobine meda, zatim organoleptičko ocjenjivanje meda", kaže naš sagovornik, dodavši da su za to zadužene dvije komisije koje ovaj posao rade više od 10 godina. 

Bodovnom listom su utvrđeni najbolji uzorci, a nagrađena su po tri prva mjesta u svakoj od kategorija. Prema riječima doc. dr Kurtagića, generalna je ocjena da je bh. med izvrsnog kvaliteta, no i dalje se treba dalje boriti protiv plagijata "jer je med vrlo podložan patvorenju, tako da to mora biti stalni zadatak". 

Najbolji med

U nastavku donosimo i listu najboljih medova u FBiH u 2022. godini. U kategoriji bagrem prvo mjesto osvojio je Halid Mehić iz Konjica, drugo njegova sugrađanka Senada Gagula, a treće Asmir Duraković iz Gradačca. 

Od pristiglih cvijetnih uzoraka meda, najbolji je od pčelara Ivice Ružića iz Konjica, drugo mjesto odnio je Medicom Grude, a trećeplasirani je Stojan Musa iz Čitluka. Kada je riječ o kestenovom medu, sve tri nagrade odlaze na sjeverozapad Bosne i to prvo mjesto osvojio je Fadil Čarkić iz Ključa, drugo Enes Bahtić, a treće Amina Bahtić, oboje iz Sanskog Mosta. 

U kategoriji livadski med, prvoplasirani je Sinan Subašić iz Goražda, drugi je Josip Bubalo iz Širokog Brijega, dok je treće mjesto pripalo Pčelarstvu Krešić iz Čapljine. Najbolji medljikovac je kod Maria Ivankovića iz Posušja, drugi po kvalitetu u ovoj kategoriji je med Karla Palca iz Gruda, a treći Alija Adilović iz Travnika. Kod ostalih medova, prvo mjesto zauzela je pčelarka Indira Kadić iz Jablanice, drugo je pripalo Rasimu Jusiću iz Ključa, a treća nagrada otišla u Tuzlu, u ruke Arifa Bilalića.

Svim pčelarima i udruženjima koji su se odazvali na "Dane meda FBiH 2022" dodijeljene su zahvalnice. Ovo je inače redovna godišnja manifestacija, a dogodine je planirano da nosilac zadatka bude FAZ. 


Fotoprilog


Tagovi

Med Dani meda Ocjenjivanje meda Najbolji med Harun Kurtagić Federalni zavod za poljoprivredu Federalni agromediteranski zavod


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁