Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema pčela za zimu
  • 08.10.2017. 13:00

Grupisanje društava za bolje prezimljavanje

Iskusni pčelari znaju da najmanje hrane tokom zime troše društva jačine od 9-12 ulica pčela. Ukoliko su društva slabija ili jača, potrošnja hrane se povećava, a to se najbolje uočava kod najslabijih društava jačine 4-5 ulica. Treba napomenuti i to da za svaku rasu postoji optimum jačine pčelinjeg društva koji ulazi u zimu, a on se razlikuje od rase do rase.

Foto: ggeenie / Flickr
  • 2.756
  • 218
  • 0

Jesen je stigla, pa svaki ozbiljan pčelar polako počinje da razmišlja o tome kako da što bolje pripremi pčele i košnice za nadolazeću zimu. Jedan od glavnih preduslova za to da pčele lakše prebrode hladne zimske dane je da imaju dovoljno hrane.

Optimum jačine društva zavisi od rase

Iskusni pčelari znaju da najmanje hrane tokom zime troše društva jačine od 9-12 ulica pčela. Ukoliko su društva slabija ili jača potrošnja hrane se povećava, a to se najbolje uočava kod najslabijih društava jačine 4-5 ulica. Ipak, treba napomenuti i to da za svaku rasu postoji optimum jačine pčelinjeg društva koji ulazi u zimu, a on se razlikuje od rase do rase.

Jaka društva moraju imati masu iznad 2kg pčela

Da bi bolje podnela zimu, pčelinja društva moraju biti jaka, odnosno početkom jeseni moraju sadržati minimum dva kilograma pčela, odnosno 8-9 ulica. Napredni pčelari za prezimljavanje pripremaju najjača pčelinja društva, čija je masa najmanje 2,5kg ili 10 ulica, dok se slaba i neproduktivna društva u jesen odstranjuju kao škart.

Najbolje rezultate ostvaruju društva koja se samostalno razvijaju

Iz prakse je poznato je da spajanje jednog društva sa drugim, ukoliko jačina pripojenoga ne prelazi trećinu osnovnog društva, ne pogoršava rezultate zimovanja u poređenju sa drugim društvom iste jačine. Takođe se zna i to, da pčelinja društva, koja su nastala spajanjem slabih, na primer, jednakih po jačini, ne mogu da ostvare onako dobre rezultate zimovanja i prolećnog razvoja, kao društva koja su imala istu jačinu, koja je bila rezultat samostalnog razvoja.

Ne spajati više neuspešnih društava u jedno

Zato, slaba društva treba spajati sa srednjim po jačini umesto spajanja 3-4 neuspešna društva u jedno. Glavni razlog za to je što slaba pčelinja društva bez matice, sa neoplođenom maticom ili sa pčelama-trutušama pre treba uništavati nego spajati sa dobrim ili uspešnim društvima.

Foto: ggeenie / Flickr


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pčele Pčelarstvo Hrana Zima Grupisanje Prezimljavanje Saveti Pčelinja društva Matica Pčelinja ulica Agroklub Razvoj Razmnožavanje Jesen Priprema košnice Pčelar Jačina pčelinjeg društva


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta