Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinje zajednice
  • 26.11.2015. 08:00

Glodari često narušavaju mir u pčelinjaku

Za opstanak pčelinje zajednice tokom hladnih dana neophodan je mir u pčelinjaku. Miševi i rovčice, u potrazi za skoloništem od zime rado ulaze u košnice. Svako jače uznemiravanje uzrokuje opadanje klubeta i može da ima fatalne posledice.

  • 1.502
  • 63
  • 0

Dolaskom hladnijih dana glodari traže sklonište u kome će provesti zimu. Košnica je topla i puna hrane pa tako predstavlja idealno sklonište za zimu. Od svih glodara, miševi i rovčice mogu predstavljati najveći problem u pčelarstvu.

Naime, oni ulaskom u košnicu grizu saće, jedu med, ali i pčele te prave gnezdo. Često se dešava i da šteta koju glodari u košnici naprave, bude neopravljiva pa i da ugine cela pčelinja zajednica. Zato je potrebno preduzeti određene radnje kako bi se na vreme sprečila moguća šteta.

Na vreme staviti češalj na leto košnice

Češalj na košnici
Češalj na letu košnice kao zaštita od miševa

Da bi sprečili miševe da uđu u košnice, u jesen, krajem septembra ili početkom oktobra, stavljamo odgovarajuće češljeve na leta košnica kroz koje mogu prolaziti pčele ali ne i miševi. Češljevi su napravljeni od metala ili plastike i svaki od njih ima određene prednosti i nedostatke, ali što se glodara tiče, metalni češljevi pružaju sigurniju zaštitu.

Nekada se dešava, ako se sa postavljanjem češljeva zakasnilo, da je miš već ušao u košnicu i praktično ostaje zarobljen unutra. Prisustvo miša se može otkriti posmatranjem leta na košnicama. Pokazatelj da se u košnici nastanio miš jesu komadići saća na letu. Tada, uz što je moguće manje uznemiravanje pčela kako se ne bi rasule iz klubeta, otvaramo košnicu, skidamo je sa podnjače i izbacujemo miša.

Od velike važnosti za obezbeđivanje mira i sigurnosti pčela je stanje cele košnice, a posebno osetljiv deo je podnjača. Ona vremenom može početi da truli i da se na njoj pojave otvori kroz koje se miševi i rovčice mogu provući. Iz tog razloga, uvek treba imati rezervne podnjače.

Prisustvo miša u košnici često ima fatalne posledice za društvo

Mačka korisna za pčelinjak
Mačka može da bude korisna za pčelinjak

Ako miš uđe u košnicu sa jakim društvom ili ako su pčele zbog toplijeg vremena još uvek aktivne, one će ubodima ubiti miša i obložiti ga voskom kako se ne bi raspao i širio zarazu. Međutim, košnica je zaprljana, saće načeto ili uništeno i ima karakterističan miris koji odbija maticu i pčele.

Pčelinja zajednica sa neželjenim gostom teško prezimi, a proleće će dočekati veoma slaba. Ali pitanje je da li će ga uopšte i dočekati, jer ako su nastupili hladni dani sa niskim temperaturama, zbog prisustva miša uznemirene pčele će se odvojiti od klubeta, ukočiti se od hladnoće i umreti.

Još jedan glodar koji predstavlja pretnju pčelama jeste rovčica. Zbog veoma elastičnog i malog tela, ona se provlači kroz otvore kroz koje se miš ne može provući. Rovčica se hrani pčelama i u košnici može napraviti mnogo veće štete nego miševi. Njeno prisustvo će se primetiti po mnoštvu izgrickanih pčela na letu košnica, odnosno po ostacima krila i grudnog dela sa glavom.

Uredan pčelinjak kao preventiva

Uredan pčelinjak, bez otpadaka, zapuštenog travnjaka i trulog lišća je osnova u smanjenju opasnosti od napada glodara. Sаdržаj podnjаče i voštаne zаperke ne treba razbacivati okolo po pčelinjaku, jer će oni privlačiti glodare.

Kako bi se miševi i drugi glodari zadržali dalje od košnice treba koristiti mačke, mišolovke i mamce. Ukoliko se u pčelinjaku stavlja otrov za glodare, mora se paziti da njemu nemaju pristup pčele i domaće životinje.


Tagovi

Pčele Pčelinjak Košnice Zaštita košnica Glodari Prezimljavanje pčela Miš Rovčica Češljevi Klube Podnajče


Autorka

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić