Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 15.03.2016. 13:00

Francuzi zabranjuju pesticide štetne za pčele?

Da li će Francuzi potpuno zabraniti upotrebu pesticida koji sadrže aktivne materije smrtonosne za pčele?

  • 2.930
  • 144
  • 0

Francuski poslanici počeli su drugo čitanje Zakona o biološkoj raznovrsnosti, za koji se mnogi nadaju da će nadmašiti evropske standarde i zabraniti upotrebu onih pesticida koji deluju smrtonosno na pčele, prenosi portal EurActiv.

Neonikotinoidi, kontroverzna grupa insekticida koji utiču na pčelinji nervni sistem, u centru su pažnje još od decembra prošle godine, kada je u jednom delu Evrope istekao moratorijum na njihovu upotrebu. U naučnoj literaturi naveliko "optuženi" za pretnje nestankom najvažnijih oprašivača, neonikotinoidi su još u upotrebi u Francuskoj i nekim zemljama EU.

Evropski moratorijum zabranjuje samo određene materije

Evropska komisija je, 2013. godine, stavila dvogodišnji moratorijum na tri vrste neonikotinoida - klotianidin, imidakloprid i tiametoksam - koji se trenutno ispituje na evropskom nivou.

"Evropski moratorijum se odnosi na zabranu tek određenih materija, ali šta je sa drugima? To jednostavno nije dovoljno", istakao je bivši ministar ekologije Delfin Bato. Francuska je u prvom čitanju propustila priliku da donese potpunu zabranu takvih hemikalija, ali ima priliku da to ispravi na drugom čitanju Zakona o biološkoj raznolikosti. Poražavajuće je to da se insekti oprašivači danas suočavaju sa najvećim pretnjama ikada, a naša potreba za njima nikada nije bila veća.

Traži se potpuna zabrana

"Mi smo u Narodnoj skupštini, tokom rasprave o Zakonu o bioraznovrsnosti, usvojili potpunu zabranu neonikotinoida. Međutim, on kao takav nije prošao. Senat je već tamo takoreći "oslabljen" jer su senatori umesto potpune zabrane izabrali stroža ograničenja u upotrebi insekticida, a prema preporuci francuske Agencije za hranu, zaštitu životne sredine, zdravlja i bezbednosti", istakao je Bato i dodao da se nadaju da će ovo drugo čitanje ipak doneti bolje rezultate jer su sada predali novu izmenu koju su potpisala 52 člana vladajuće stranke.

Populacija divljih oprašivača je pod velikim pritiskom, u čitavoj Evropi, a zabrinjava i podatak da je broj insekata sada čak 37% niži od prirodnog nivoa.

Mišljenja političara i pčelara bi trebala da se poklapaju

"Dodatak, koji je podržala većina političara, zapravo predlaže da se upotreba proizvoda koji sadrže aktivne materije, iz porodice neonikotinoida, uključujući i semena tretirana tim proizvodima, zabrani od 1. januara 2017. godine", istakao je Bato i dodao da bi se interesi poljoprivrednika i pčelara na ovoj temi trebala poklapati, jer čak 84% poljoprivredne proizvodnje u EU zavisi upravo od pčelara i divljih oprašivača.

Međutim, uprkos tome, razni agrarni lobiji, ali i mnoga udruženja farmera, koja se po tom pitanju podržavaju i dalje pružaju jak otpor eventualnoj potpunoj zabrani neonikotinoida. Ukoliko amandman o neonikotinoidima bude prihvaćen u francuskom parlamentu, njihovo zakonodavstvo će to staviti daleko ispred evropskog standarda.

Foto:depositphotos.com;sauletas


Tagovi

Pčele Insekticidi Pesticidi Poljoprivredna proizvodnja Pčelari Francuska Neonikotinoidi Pomor pčela Divlji oprašivači Delfin Bato

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃