Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 29.09.2022. 15:00

EU će zabraniti uvoz proizvoda koji sadrže dva neonikotinoidna pesticida?

Reč je o klotianidinu i tiametoksamu, dva neonikotinoidna pesticida za koje Evropska agencija za sigurnost hrane kaže da predstavljaju visok rizik za oprašivače.

Foto: Ranka Vojnović
  • 167
  • 48
  • 0

Vlade država članica Evropske unije složile su se predlogom Evropske komisije da se smanje ograničenja ostataka (rezidua) za dva pesticida koja štetno deluju na oprašivače, prvenstveno pčele. Ova će odluka najviše uticaja imati na poljoprivredne proizvođače koji nameravaju izvoziti hranu i stočnu hranu u EU, prenosi Reuters.

Reč je o klotianidinu i tiametoksamu, dva neonikotinoidna pesticida za koje Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kaže da predstavljaju visok rizik za oprašivače.

Njihova je upotreba na otvorenom u EU zabranjena još 2018. godine, zajedno s imidaklopridom. Ali, neke su zemlje dale odobrenje za korišćenje kod uzgoja šećerne repe. Proizvođači su praksu opravdavali tvrdnjom da ostaci nestanu pre berbe. 

Nema alternative? Za zaštitu šećerne repe ponovno odobren jedan od neonikotinoida

"Upotreba ova dva neonikotinoida je već ukinuta u EU. Pravimo dalji korak, doprinoseći tranziciji ka održivim sistemima prehrane", rekla je komesarka za zdravlje i bezbednost hrane EU Stela Kirjakides.

Novi zakon će doprineti cilju EU o ekološki prihvatljivijoj poljoprivredi. Istovremeno je potrebno poštovanje njenih obaveza prema Svetskoj trgovinskoj organizaciji.


Tagovi

Ostaci pesticida Neonikotinoidi Klotianidin Tiametoksam Zaštita oprašivača Pčele


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB