Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline i pčele
  • 20.07.2020. 11:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Duratbegović Dolac

Ešref Garib: Pčele i maline moraju biti u simbiozi

Iako udaljene svega petnaestak metara, ni maline ni pčele ne štete jedne drugima, već naprotiv, svi imaju korist. "Tajna je u savjesnom radu - i u malinjaku i u pčelinjaku", priča nam Ešref.

Foto: Naila Čaušević
  • 549
  • 529
  • 0

Ešref Garib iz gornjevakufskog naselja Duratbegović Dolac, pčelarstvom se bavi već 30 godina, a prije 13 počeo se baviti malinarstvom. Najprije je zasadio sortu Vilamet, a nakon šest godina i sortu Miker. Do prošle sezone imao je i sortu Polke, ali je zbog brojnih obaveza oko pčela, baš u vrijeme berbe ove sorte, taj zasad iskorijenio.

Domaća malina cijeniće se na tržištu

"Kada su svi drugi bili skeptični prema uzgoju malina, ja sam ih zasadio. Mnogi su me odgovarali od toga, ali bio sam uporan. Ubrzo nakon toga se desila ekspanzija malinarstva pa su skoro svi maline sadili u bostanu i malim okućnicama. Pri tome ne poštujući agrotehničke mjere koje su potrebne za uspješan uzgoj ove voćne vrste. I onda se desila ta preopterećenost tržišta i cijena je naglo opala. Međutim, ja i dalje vjerujem da će ona biti dobra i da će se naša malina dobro cijeniti na tržištu", objašnjava Garib.

Mala je udaljenost pčela od malinjaka

Iako su ove godine mnogi malinjaci na području Gornjeg Vakufa - Uskoplja pretrpjeli veliku štetu i nisu se oporavili nakon kasne zime, na Ešrefovom zasadu to se ne primjeti. On tvrdi da je to zbog simbioze pčelinjaka i malinjaka, koji su jedan od drugog udaljeni samo petnaestak metara, a iznad samog zasada malina i pčelinjaka nalazi se voćnjak, u koji je Ešref s ljubavlju godinama sadio razne vrste voćki.

"Uspješan sam jer sam odgovoran prema prirodi"

"Tražio sam sebe u savjesnom odnosu prema malinama, ali i prema pčelama i mogu reći da sam uspio. Uspješan sam pčelar, a uspješan sam i malinar, što se može vidjeti iz mog zasada. Maline ne mogu uspjeti bez oprašivanja pčela, a pčelama treba nektar iz cvijeta, kojeg u malinama ima u izobilju. Oni koji tvrde da je ovo jagodičasto voće uništilo pčele, ne govore istinu, uništio ih je nesavjestan rad i nesavjestan malinar koji prska voće usred dana. Svi mi znamo da se ne smije prskati po suncu, odnosno, da se tretira rano ujutro ili kasno uveče, ali se malo ko pridržava toga i zbog toga nam se dešava nestanak pčela", navodi ovaj vrijedni proizvođač i dodaje da ukoliko budemo postupali odgovorno prema prirodi, ona će nam deseterostruko vratiti svojim darovima.

Trendovske maline izgurale kupus i stoku

U svom pčelinjaku posjeduje oko 100 košnica pčela, a u zavisnosti od doba godine, seli ih na planinu Vranicu, lokacije Radovina i selo Pidre. Do prošle godine ih je selio i u Livno, ali je odustao, te se posvetio proizvodnji planinskog livadskog meda.


Fotoprilog


Tagovi

Ešref Garib Uzgoj malina Malinjak Košnice Pčele Oprašivanje pčela Berba malina Agrotehničke mjere Simbioza pčela i malina


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]