Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naučno istraživanje
  • 19.06.2021. 07:30

Dva odsto evropskih pčela ima gene afričkih - zato su agresivnije?

Istraživači su otkrili da gotovo dva odsto medonosnih pčela u srednjoj i istočnoj Evropi već ima mitohondrijsku DNA afričkog porekla.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy
  • 159
  • 35
  • 0

Raznovrsnost mitohondrijske DNA medonosnih pčela u srednjoj i istočnoj Evropi proučavali su istraživači Centra za poljoprivrednu genetiku i biotehnologiju Univerziteta u Debrecenu (Mađarska).

Rezultati njihovog istraživanja otkrili su da ljudska aktivnost ima negativan uticaj na genetsku raznovrsnost pčela. Prema njihovom mišljenju, ta bi promena mogla da dovede do smanjenja broja ovih oprašivača.

Otkrili su da gotovo dva odsto onih medonosnih u srednjoj i istočnoj Evropi već ima mitohondrijsku DNA afričkog porekla.

"To je najverovatnije uzrokovala trgovina", kazala je za hirek.unideb profesorka Silvia Kusza sa univerziteta koje je sprovelo istraživanje.

Afričke pčele poznate i kao "pčele ubice" su na američke kontinente unete zahvaljujući ljudima jer imaju sposobnost većeg unosa meda. Ovo istraživanje ispitalo je takozvanu "afrikanizaciju", a zaključeno je da u istočnoj i srednjoj Evropi ne postoje dokazi da je prisutnost takozvanih afričkih mitotipova uzrokovana prirodnim procesima.

Pretnja su održivom pčelarstvu

Iako su afričke podvrste otpornije na štetočine, studija je pokazala da ta tolerancija u mnogim slučajevima zavisi i od okoline. Dakle, nije nužno da bi one u evropskom okruženju bile otpornije. Pčele takvog porekla predstavljaju značajnu pretnju genetskoj raznovrsnosti i zdravstvenom statusu evropskih i manje su prikladne za pčelarstvo zbog agresivnijeg ponašanja.

Premda je dokazano ukrštanje vrsta, udeo afričkih gena u populaciji još uvek treba proučiti. Njihovo mapiranje je važno, čak i ako je nuklearni genom evropskih oprašivača uglavnom evropskog porekla.

Istraživanje prisutnosti afričkih mitotipova od vitalne je važnosti za pčelarstvo jer genetske modifikacije medonosnih pčela u srednjoj i istočnoj Evropi mogu doprineti širenju nepoželjnih svojstava, parazita i bolesti.

"Da bi se očuvala njihova genetska čistoća, treba bolje kontrolisati uvoz i širenje invazivnih jer bi afrikanizacija prikazana u studiji mogla da predstavlja ozbiljnu pretnju održivom pčelarstvu", zaključila je Kusza.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

DNA pčela Evropske pčele Afričke pčele Pčelarstvo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.