Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 4 vrste meda
  • 20.08.2022. 10:30

Dugogodišnji pčelar Dedić: Avgust je najteži mjesec za pčele

Na svom imanju na Burnicama postavio je 100 sanduka pčela koje polako priprema za zimu.

Foto: Sakib Smajlović
  • 172
  • 10
  • 0

Više od tri decenije, Asim Dedić iz Burnica kod Bratunca bavi se pčelarstvom. Danas na svom imanju ima 100 sanduka pčela, a kako kaže, prve rojeve dobio je još 1988. godine. U višegodišnjem pčelarskom stažu stekao je veliko iskustvo i znanja iz ove oblasti, a njegov kvalitetan med poznat je u Podrinju i cijeloj BiH.

Priprema za zimu     

Dedića smo zatekli na Burnicama u pčelinjaku, pažljivo nadgleda svaki sanduk, kako bi se uvjerio u rad pčela i imaju li dovoljno hrane, ali i sačinio plan kako svoje ljubimice pripremiti za zimu. Kaže, da je avgust najvažniji mjesec za pčelare. To su ujedno najteži dani u godini za pčele, jer u ovom mjesecu nastaju najveći problemi - velike  vrućina, najezda stršljenova i osa...

"Postavio mamce za njih, ali ih je previše. U ovom mjesecu su i velike vrućine, što ne odgovara pčelinjim zajednicama. Njima odgovara temperatura od 25 do 35 stepeni. One lakše tolerišu niže temperature od 25 nego više od 35. U ovom periodu se vrše sve detaljne pripreme za zimu, a to su liječenja, kao i prihrana, ako nemaju dovoljno hrane. Ako se to sada ne uradi, bit će kasno", pojašnjava naš sagovornik. 

Asim Dedić u pčelinjaku

Naglašava da je ova godina bolja od prethodne kada je riječ o proizvodnji. Dolazak toplih dana malo je pokvario utisak, ali su proizvođači ipak zadovoljni. Pčelari na ovim prostorima mogu proizvesti četiri vrste meda.

"Prvi med je voćni, od cvjetova raznoraznog voća, onda ide bagremov, nakon toga ide uporedo livada i lipa, sve zavisno od paše. Sve što je preko 70 posto jednog meda, on se ubraja u tu kategoriju od čega je, od koje biljke je prikupljen. Također, imamo i med koji bih ja nazvao 'miješani'. Ove godine je dobro počelo, ali je došlo do stagnacije sa velikim toplotama", dodaje ovaj pčelar.

Pčele traže veliku pažnju

Kazuje, da se ne bavi samo proizvodnjom meda, već i drugim pčelinjim proizvodima, jer nije samo medar. Nikada nije gledao koliko će meda sakupiti, ali je vodio računa da pčelama ostavi dovoljno hrane. Zna da pčele opasne bolesti dobijaju zbog nedovoljne hrane, a traže i veliku pažnju.

Šefket Ćivić je prvo obnovio pčelinjak pa kuću - do zime proda sav med

Kaže da se rad i trud vremenom isplate, ali svaki početak je težak i zahtjevan.

"Najlakše je nabaviti košnice, ali treba da se radi konstantno da bi se opstalo", upozorava. Također je mišljenja da je pčelarstvo grana koja nije mnogo razvijena na ovom području te da se u nju jako malo ulaže.


Tagovi

Pčelar Pčelinjak Asim Dedić Burnica Pčele Med Vrste meda


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.