Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad s pčelama
  • 19.05.2022. 07:30

Dimljenje košnice olakšava rad pčelaru - kako ga pravilno obaviti?

Sa dimom ne treba preterivati, jer možemo napraviti više štete nego koristi. Kako izgleda postupak i na šta treba posebno obratiti pažnju?

Foto: Depositphotos/klagyivikg
  • 2.066
  • 75
  • 0

Pregled košnica i pčela treba obavljati pažljivo, a dimilica i dim će vam olakšati posao. Zadimljavanjem košnice možemo omogućiti nesmetan rad i manipulaciju okvirima.

Sa upotrebom ne treba preterivati. Previše dima i vrelog vazduha može izazvati uznemirenost pčela, njihovo stradanje, a čak može uzrokovati i gubitak matice.

U naučnim istraživanjima je otkriveno da od prevelike količine ovi oprašivači gube moć orijentacije i teško pronalaze pašu. To na njih deluje poput alkohola na ljude. U košnicama gde pčelari preteraju s dimljenjem opada proizvodnja meda.

Ne preterujte!

Male količine dima će ih smiriti, što će olakšati rad pčelaru. Međutim, previše može izazvati stres kod pčelinje zajednice koja troši više meda, a proizvodi manje.

Pod uticajem materijala koji sagoreva, med može promeniti boju, ukus i miris. Najbitnije je da sve što koristite mora biti prirodno. Može se koristiti gljiva trud (bukova guba), seno, slama, borove iglice, papir, piljevina, gotovi štapići, balega od magarca, jutene vreće, šišarke. Izbegavati karton i slične proizvode koji sadrže lepila, jer isparavanja mogu dovesti do štete i uginuća jedinki.

Gljivu trud treba prokuvati pre sušenja, jer se na njoj počinju razvijati gljivice, pa bi nakon sušenja propala.

Male količine dima će smiriti pčele (foto: Depositphotos/DarioSz)

Dimilica treba da obezbedi ravnomerno izlaženje toplog vazduha i sagorelih materija. Najbolje da imaju ojačan otvor kroz koji izlazi dim, jer su dugotrajnije.

Mogu se koristiti i alternative mešavine eteričnih ulja i šećerne vode u razmeri 1:1.

Kod paljenja materijala u unutrašnjosti dimilice treba biti pažljiv da ne izazovemo požar. Sve se pripremi i materijal zapali neposredno pre pregleda.

Najavite se čuvaricama

Prvo dimljenje se obavi na ulazu u košnicu kako bi se smirile čuvarice. Tako se najavljujemo pčelama i smirujemo ih. Zatim se lagano podiže poklopni deo i zadimi se vrh košnice iznad okvira. Poklopac se vrati i potrebno je malo pričekati, kako bi dim mogao da deluje. Tek tada se može obaviti pregled košnice.

Dimilice mogu imati i produžetak koji omogućava primenu lekovitog dima i zaštitu pčela.

Ne treba često raditi pregled košnica, kako ne bi nepotrebno uznemiravali ove insekte. Pristupati im treba samo kada je neophodno, a u godini su najbitnija dva pregleda. Prvi posle zimske hibernacije i drugi na kraju sezone, pred početak hibernacije. Savet za početnike u ovom poslu je da se suzdrže od preteranih pregleda. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pregled košnica Dimljenje Pčele Košnice Gljiva trud


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.