Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Demanti
  • 02.06.2020. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Stari Ledinci

Demanti na tekst "Krenuo uvoz meda u Srbiju iz Moldavije?"

Firma Aza iz Starih Ledinaca dostavila je demanti na objavljenu vest SPOS-a o uvozu meda iz Moldavije koji prenosimo u celosti.

Foto: JumpStory
  • 781
  • 131
  • 0

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, a povodom vesti o uvozu meda iz Moldavije, koji je 17. maja objavio Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) na svom sajtu i preneo portal Agroklub, firma Aza iz Starih Ledinaca, upitila je demanti sledeće sadržine:

Krenuo uvoz meda u Srbiju iz Moldavije?

Poštovani potrošači i pčelari,

povodom uvoza meda iz Moldavije u ime firme d.o.o. AZA iz Starih Ledinaca obraćamo vam se sledećim činjenicama - u toku meseca aprila uvezli smo oko 42 tone meda iz Moldavije.

Med smo uvezli u skladu sa zakonom i svim veterinarsko-sanitarnim i carinskim propisima Republike Srbije, a uz dobijenu saglasnost Uprave za veterinu. Med je stigao 27. 4. 2020. godine, a Uprava veterine izdala je nalog da se med smesti u privremeno carinsko skladište i da se ne sme staviti u promet, niti cariniti dok se ne izvrši uzorkovanje meda i dok se ne urade sve potrebne analize meda i ne utvrdi da li je med dobrog kvaliteta.

Uprava za veterinu je uzorkovala med 28. 04. 2020. godine, i poslala uzorke u akreditovanu laboratoriju u Beogradu sa zahtevom da se proveri bezbednost i autentičnost meda (da li je prirodnog porekla). Laboratorija je završila analizu meda 25. 05. 2020. godine i poslala izveštaj u kome jasno piše da je med dobrog kvaliteta i da je prirodan, a nakon toga Uprava veterine sačinila je zapisnik i dozvolila nam da med pustimo u promet, jer kvalitet meda ispunjava sve uslove koje propisuje Pravilnik o kvalitetu meda Republike Srbije.

Dostavljamo javnosti na uvid (dokumenti ispod teksta) rezultate analiza meda kao dokaz o tome da je med kvalitetan i prirodan. Uz isporuku meda dobavljač iz Moldavije je dostavio obrazac EURO 1 iz koga se jasno vidi da je med poreklom iz Moldavije, a ne iz Kine.

Med smo uvezli isključivo zbog nestašice cvetnog meda na domaćem tržištu. Preko 17 godina otkupljujemo med od naših pčelara i do sada smo otkupili nekoliko hiljada tona meda, ali prvi put ove godine zbog katastrofalne prošle 2019. pčelarske godine i lošeg vremena gde su prinosi meda bili izuzetno mali, došli smo u situaciju da cvetnog meda i pored toga što ga stalno otkupljujemo i što smo otkupnu cenu sa dva evra podigli na 2,2 i 2,3 evra, ne možemo da nabavimo u dovoljnim količinama u odnosu na potrebe tržišta, kako domaćeg tako i inostranog. Nestašicu smo osetili pogotovo početkom 2020. godine, a situacija je sve gora.

Da bismo prevazišli ovu nestašicu i nadomestili potrebu za cvetnim medom do nove berbe i otkupa koji počinje tek polovinom avgusta, bili smo prinuđeni da uvezemo određenu količinu cvetnog meda.

Trenutno plaćamo cvetni med 2,2 i 2,3 evra, pa molimo sve zaiteresovane pčelare da nam se jave i ponude nam cvetni med ukoliko ga imaju. Cena od 2,2 i 2,3 evra je trenutna najveća koja se trenutno nudi.

U junu mesecu planiramo otkup 80 tona cvetnog meda, pa se zainteresovani pčelari mogu javiti na telefon 021/2986-261 ili na aza@eunet.rs.

Slažemo se da je uvoz meda možda pomalo nepopularan potez sa naše strane, ali to je bilo jedino moguće rešenje da ne bismo stali sa isporukom meda našim kupcima.

Nažalost, u našoj javnosti na sajtu SPOS-a i u dnevnoj štampi digla se čitava 'bura' oko uvoza meda iz Moldavije, tako da su čak od strane SPOS-a u javnosti plasirane, neproverene, tendenciozne izjave da je med sumnjivog kvaliteta i sumnjivog porekla, pa čak da se radi o kineskom medu. Takođe SPOS manipuliše i daje paušalne izjave i oko količine uvezenog meda, a pri tome se najviše u negativnom kontekstu pominje naša firma.

S obzirom da su predstavnici SPOS-a u javnosti izneli neproverene tvrdnje da je uvezeni med iz Moldavije sumnjivog kvaliteta i porekla, pozivamo javno predstavnike SPOS-a da svoje tvrdnje dokumentuju javnosti prezentujući nam analize pomenutog meda, koje ukazuju na to da je med lošeg kvaliteta.

U suprotnom, smatraćemo da su predstavnici SPOS-a namerno i zlurado obmanuli javnost po pitanju kvaliteta uvezenog moldavskog meda i time direktno naneli štetu kako našoj firmi tako i firmi Medino i da su time doveli u pitanje ugled i kvalitet ne samo naših firmi već i firmi dobavljača iz Moldavije koji godinama isporučuje med Evropskoj uniji kao i kredibilitet naše države i Uprave za veterinu koji su dozvolili uvoz meda sumnljivog kvaliteta i porekla kako tvrde predstavnici SPOS-a.

Naša država je odgovorna prema svojim građanima i nikada ne bi dozvolila uvoz meda sumnjivog kvaliteta ili porekla jer ima zakone i procedure koje sprovodi Uprava za veterinu i carinska uprava, koja je strogo propisana i poštuje se do perfekcije, tako da naši građani ne brinu da može nešto tako da se desi ni u budućnosti. Sav med koji se uvozi u našu zemlju ne može se uvesti bez uzorkovanja, od strane Uprave veterine i bez laboratorisjkog izveštaja nakon toga.

Med se može uvesti isključivo od dobavljača koji ima registrovan veterinarski broj i objekat od strane Uprave veterine iz te države, što znači da postoji dvostruka kontrola prometa meda, kako naše uprave veterine, tako i veterine iz zemlje odakle se med uvozi.

Poštovani potrošači,

poručujemo vam da je med iz Moldavije odličnog kvaliteta, da je ispitan u našim akreditovanim laboratorijama i preporučujemo vam da se sami uverite da je kvalitet meda odličan. Med će biti u prometu deklarisan propisno u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu meda Republike Srbije.

Poštovani pčelari,

godinama sa vama imamo dobru saradnju i imaćemo je ubuduće, a domaći med će uvek imati prioritet kod nas prilikom otkupa. Tvrdnja SPOS-a da smo uvezli med po niskoj ceni od 2,2 evra nije na mestu, jer kako i sami znate, cvetni med ste prodavali domaćim otkupljivačima po ceni od 1,8 evra do dva evra. Naša otkupna cena cvetnog meda je bila dva evra što je najveća cena koju su otkupljivači plaćali.

Od januara meseca zbog nestašice, podigli smo otkupnu cenu meda na 2,2 i 2,3 evra. Još jednom obaveštavamo pčelare da ćemo otkupiti u junu 80 tona cvetnog meda, pa vas molimo, ukoliko ga imate, da nam ponudite.

Želimo Vam dobru i medonosnu 2020. godinu, a pre svega dobro zdravlje, sreću i uspeh. Takođe vam želimo da što pre pokrenete pogon za otkup meda u Rači kragujevačkoj.

 

Srdačan pozdrav,

 d.o.o. AZA


Dokumenti


Tagovi

Uvoz meda Moldavija Med iz Moldavije Aza Stari Ledinci Demanti SPOS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...