Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 20.11.2022. 10:00
  • Pirotski okrug, Stara planina

Da li će livadski med sa Stare planine dobiti oznaku geografskog porekla?

Postupak je malo produžen zbog epidemije, ali i dvogodšinje slabe livadske paše uzrokovane nepovoljnim vremenskim prilikama.

Foto: Depositphotos/fotokon (ilustracija)
  • 171
  • 32
  • 0

Udruženje pčelara "Opština Dimitrovgrad" pokrenulo je 2016. godine postupak zaštite geografskog porekla livadskog meda sa Stare planine. Postupak je dugotrajan, s obzirom da je bilo potrebno da se pet godina uzorkuje kvalitet meda kako je rekao Pirotskim vestima, predsednik Udruženja pčelara iz Dimitrovgrada Danilo Nikolov.

Postupak je malo produžen zbog epidemije, ali i dvogodšinje slabe livadske paše uzrokovane nepovoljnim vremenskim prilikama. Eleborat sa potrebnim analizama postepeno se kompletira i ulazi u završnu fazu. Veliku podršku na brendiranju livadskog meda sa Stare planine pčelarima pruža lokalna samouprava Dimitrovgrada.

Pčelarenje na 1.000 m nadmorske visine

Nikolov kaže da će zaštita geografskog porekla livadskog meda biti od koristi ne samo za pčelare iz Dimitrovgrada već i za pčelare iz Pirota, Knjaževca, pa i Zaječara. On očekuje da celokupna dokumentacija bude spremna početkom iduće godine, kada će se predati na razmatranje nadležnim institucijama i očekuje pozitivan rezultat.

Do sada jedini proizvod koji nosi oznaku geografskog porekla sa Stare planine jeste staroplaninski kačkavalj, mlekare iz sela Visočki Odorovci opštine Dimitrovgrad, kao polutvrdi masni sir, parenog testa. 

Registrovani medovi u Registru oznake geografskog porekla su homoljski, fruškogorski lipov med, kačerski, đerdapski, vlasinski, deliblatski i rtanjski.


Tagovi

Livadski med Stara planina Danilo Nikolov Oznaka geografskog porekla


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.