Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 16.06.2022. 16:30
  • Nišavski okrug, Aleksinac, Niš

Cena nepoznata, neki pčelari biraju da ne prodaju med Pogonu?

Pčelari iz Srbije mogu do 30. juna da prijave predaju bagremovog meda pogonu "Naš med" u Rači, s tim što otkupna cena još nije definitivno utvrđena. Međutim, neki ne žele saradnju sa Pogonom - zašto?

Foto: Mario Ćopić
  • 2.439
  • 246
  • 0

Pčelari iz Srbije mogu do 30. juna da prijave prodaju bagremovog meda pogonu "Naš med" u Rači, s tim što otkupna cena još nije definitivno utvrđena, ali pčelari mogu da računaju na akontaciju od tri evra po kilogramu, rekao je za Agroklub predsednik Udruženja pčelara Niša i član Izvršnog odbora SPOS Milorad Novković.

"Pčelari potpisuju ugovor sa pogonom i nakon uzimanja uzorka i odvoženja meda u pogon, imaju mogućnost da utiču na to kada će njihov med biti prodat. Ukoliko im odgovara cena za određenu isporuku koju je ugovorio pogon, izjašnjavaju se i dobijaju novac. U protivnom mogu da sačekaju godinu dana, ukoliko smatraju da će sledeća porudžbina biti po višoj ceni", objasnio je Novković.

On je kazao da cena bagremovog meda na evropskom tržištu još nije formirana i podsetio da je Pogon prošle godine uspeo da se izbori za cenu od čak 7,1 evro po kilogramu.

Otkupna cena bagremovog meda u Srbiji najviša na planeti?

"Ove godine ne očekujemo tako visoku cenu jer na tržištu ima puno meda, kako kod nas tako i Mađarskoj koja je najveći proizvođač. Verujemo da će pogon uspeti da ugovori prodaju meda kako na arapskom tako i na evropskom tržištu i da će postići cenu kojom će pčelari biti zadovoljni", rekao je Novković.

Nepoverenje Pogonu

Pčelari sa područja Nišavskog okruga ističu da nepoverenje u "Naš med" postoji uglavnom među njihovim starijim kolegama. D.S. iz Niša to je i potvrdio za Agroklub i kazao da ni ove godine neće prodati med pogonu u Rači, već privatnim otkupljivačima.

"Bavim se pčelarstvom više od 50 godina i imam neke svoje kupce. Navikao sam da radim sa njima, jeste daju nižu cenu, ali ih poznajem i imam poverenje u njih. Nisu me nikada do sada prevarili, plaćali su mi uvek onoliko koliko smo se dogovorili", rekao je naš sagovornik.

U Pogon uključiti neke mlađe ljude

Kazao je da zna da je pogon u Rači prošle godine isplaćivao 7,1 evra po kilogramu meda i dodao da je to odlična cena.

"Lepo je to što su se organizovali da otvore pogon, ali tamo treba da se uključe neki mlađi ljudi. Za mene je kasno da bilo šta menjam, kako sam radio do sada tako ću i još koju godinu, a posle ću da smanjim pčelinjak na samo par košnica, da imam med za decu i unuke."

Prodaja sa kućnog praga

Aleksinčanin Mladen Krstić rekao je za Agroklub da će med i ove godine prodati "na kućnom pragu", ljudima u svom okruženju i da nema viškova koje bi mogao da proda otkupljivačima.

"Za razliku od drugih ljudi, ja sam se pčelarstvom najpre bavio profesionalno, a potom mi je postao hobi. Imao sam 300 košnica, ali sam pre dve godine nasledio poljoprivredno gazdinstvo i preorijentisao se na stočarstvo. Sada imam samo tridesetak košnica i proizvodnju koja se ne meri u tonama već u kilogramima", naveo je Krstić, agronom po zanimanju.

Krstić je sa profesionalnog prešao na hobi pčelarstvo (ilustracija)

Prema njegovim rečima, u njegovom okruženju ima pčelara koji predaju med Pogonu i onih koji ga prodaju privatnim otkupljivačima.

"Glavna razlika je što odmah daju novac za predati med, dok pogon u Rači isplaćuje posle tri, četiri meseca. Ima ljudi kojima je novac hitno potreban i ne mogu da čekaju pa ga predaju privatnicima iako oni daju nižu cenu", rekao je Krstić.

Oni koji med predaju privatnim otkupljivačima, dodao je Krstić, koji se zbog ovih "nezgodnih vremena" plaše da sačekaju tri ili četiri meseca na isplatu, opredeljuju se ipak za privatne firme, uglavnom za jednu veliku koju postoji na našem tržištu.


Tagovi

Pčelari Prodaja meda Milorad Novković Pogon Naš med Mladen Krstić Prodaja sa kućnog praga Otkupljivači meda


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.