Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivanje bumbarima
  • 04.10.2015. 11:00

Bumbari - najbolji staklenički oprašivači!

Bumbari nisu u svijetu oprašivanja brojčano zastupljeni kao medonosne vrste pčela, ali igraju također bitnu ulogu u oprašivanju, i to posebno kod ciljanog stakleničkog uzgoja.

  • 196
  • 17
  • 0

Kao i njihovi rođaci pčele, bumbari se također hrane nektarom koji sakupljaju pomoću svojih dugih jezika. Bumbari nisu u svijetu oprašivanja brojčano zastupljeni kao medonosne vrste pčela, ali igraju također bitnu ulogu u oprašivanju, i to posebno kod ciljanog stakleničkog uzgoja.

Ovisno o vrsti, bumbari se razlikuju po izgledu, ali i veličini. Tako na primjer rod Bombus sadrži više od 250 vrsta bumbara. Bumbari su žuto crne boje, ponekad i sa crvenkastim zadnjim djelom. Boja i njihova veličina često u očima izazivaju strah i paniku, no bumbari su u naravi vrlo nježni i neagresivni oprašivači.

Pad populacije bumbara

Bumbari su, kao i pčele, vrlo važni poljoprivredni oprašivači, tako da njihov pad populacije koji ni njih nije zaobišao, kao ni ostale oprašivače u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji, u znanstvenim krugovima koji to prate, izaziva zabrinutost. Pad populacije bumbara uglavnom je uzrokovana gubitkom staništa, ali i sve većom i većom upotrebom pesticida.

Kako bumbari kao takvi nemaju aktivnu obranu, odnosno ne napadaju i ne ubadaju u blizini košnice, uspješno se koriste za potrebe oprašivanja u staklenicima. Tada se uspješno koriste u zimsko ili rano proljetno razdoblje, kada se njihove nastambe po mogućnosti smještaju na osunčani dio staklenika kako bi se potaknuli na što raniji razvoj.

Primjena kod ranocvatućih voćaka

Uspješno se koriste za oprašivanje stakleničkih kultura poput rajčica, jagoda, krastavca, paprika, patlidžana, ali i ostalih stakleničkih poljoprivrednih kultura koje zahtijevaju oprašivače. No, ne koriste se bumbari kao oprašivači samo u staklenicima, oni su izuzetno korisni i u oprašivanju na otvorenim prostorima, na primjer kod ranocvatućih voćaka jer poput solitarnih pčela izlijeću na mnogo nižim temperaturama od medonosnih vrsta pčela.

U Nizozemskoj se tako bumbari koriste u ciljanom uzgoju od 1988. godine kada su bili zastupljeni u samo 3% površina usjeva rajčice, da bi već 1991. godine oprašivali čak na 95%, a 1992. tu brojku zaokružuju na za naše pojmove još uvijek nevjerojatnih 100% površina usjeva rajčice. Danas u Europi nema države u kojoj je oprašivanje nasada bumbarima nepoznanica.


Tagovi

Bumbari Pčele Oprašivači Staklenici Pesticidi Gubitak staništa Nektar Staklenički uzgoj Košnice Ranocvatuće voćke


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.