Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 23.08.2016. 13:30

Bez stalnog učenja nema ni pčelarenja

Da je pčelarstvo, koristan, zanimljiv i isplativ posao, od koga nema boljeg i zdravijeg, kažu gotovo svi pčelari - bilo da se pčelarenjem bave profesionalno ili iz hobija.

  • 2.534
  • 488
  • 0

Da je pčelarstvo, koristan, zanimljiv i isplativ posao, od koga nema boljeg i zdravijeg, kažu gotovo svi pčelari - bilo da se pčelarenjem bave profesionalno ili iz hobija. To potvrđuje i Dušan Mandić, iz Bačke Palanke, pčelar sa iskustvom dugim više od dve decenije.

"Pčelarim od 27. godine, a iza mene je mnogo učenja, rada, strpljenja, ali i bezbroj punih posuda meda i vrednih nagrada. Počeo sam sa jednim rojem, koji mi je doleteo na odžak. Odmah sam kupio još dva društva i potom razvijao i uvećavao pčelinjak. Trenutno imam oko 80 košnica. Moram priznati da sam godinama učio od tada iskusnijih pčelara koji su me uvodili u ovaj posao. Od početka stalno učim i dopunjujem svoje znanje jer kako mi to kažemo, kad pčelariš 15 godina dobar si početnik", našalio se Mandić.

Košnice seli za pašom

Kao i većina ovdašnjih pčelara, Mandić svoje košnice seli za pašom u obližnju bagremovu šumu, zatim na Frušku goru, u periodu cvetanja lipe, kao i u okolinu Crvenke gde ima dosta suncokreta, a zimovnik mu se nalazi kod kuće u dvorištu.

Pčelarstvom se bavi cela porodica. Poslove dele, tako da žena i kćerka najčešće pripremaju različite mešavine meda, suvog voća i začina, pa je njihov štand na svim manifestacijama na kojima učestvuju prepun tegli meda, medovače, ali i neodoljivih mirisnih medenjaka.

Svaka godina je priča za sebe

Dušan kaže da ova godina nije najbolje počela jer je u periodu cvetanja bagrema bilo dosta hladnih i kišnih dana, tako da on ove vrste meda gotovo i da nema, ali se rado seća godina kada su bukvalno tekle "reke" meda.

"Bilo je sezona kada su sve posude bile pune, ali bilo je i vremena kada nije bilo uslova za to niti razloga za zadovoljstvo. Svaka godina je priča za sebe. Bez obzira na sve ja tvrdim da se od pčelarstva može živeti. Pčelinjak može da bude odlično i sigurno radno mesto, ali pod uslovom da vlasnik ima oko stotinu društava i da seli košnice za pašom. Osim toga pored meda mogu da se koriste drugi proizvodi, propolis, polen, matični mleč, kao i pčelinji otrov koji postaje sve popularniji jer ima ogromnu primenu u farmaceutskoj industriji", objašnjava Mandić.

Svaka godina je priča za sebe, tvrdi Mandić i dodaje da se bez obzira na sve od pčelarstva može živeti, odnosno da pčelinjak može da bude odlično i sigurno radno mesto, ali pod uslovom da vlasnik ima oko stotinu društava i da seli košnice za pašom.

Vredna priznanja i nagrade

Mandić kaže da se dosta mladih ljudi odlučuje za pčelarstvo. Međutim, država bi mnogo više trebala da podstiče ovu oblast, ali i da kontroliše veliki problem koji se javlja kada u prodaju stigne falsifikovani med. Prema njegovim rečima da bi pčelar bio uspešan mora stalno da uči. Mora da prati sva dešavanja u ovoj oblasti i da učestvuje na svim manifestacijama.

"Ja sam pre nekoliko godina izlagao med na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde sam nagrađen Velikom zlatnom medaljom. Kada je reč o drugim nagradama, 2013. godine sam dobio priznanje za kvalitet medovače, a prošle godine za medenjake. Veoma su mi drage i nagrade iz Sežane i Tuzle, kao i dva pehara koja sam dobio u Baču na "Danima jagode i meda", kaže Mandić ističući da je ponosan što njegov fruškogorski lipov med ima oznaku geografskog porekla, odnosno što predstavlja svojevrsnu potvrdu kvaliteta ovog meda koji sadrži više od 60% lipovog polena i što je indikator visokog udela nektara lipe. Godinama unazad Dušan učestvuje na velikoj pčelarskoj manifestaciji na Tašmajdanu gde pčelinje proizvode izlaže sa pčelarima iz cele Srbije.

Planiraju da uvećaju pčelinjak

"Prestao sam da radim i sad čekam penziju. Imam dovoljno vremena za sve poslove u pčelinjaku, a samim tim i za uvećanje obima posla. Svoje znanje i iskustvo prenosim na sina i nadam se da će on nastaviti ovaj porodični posao", zaključuje Mandić objašnjavajući kako su kod njega najtraženiji bagremov i livadski med koje on prodaje isključivo u staklenoj ambalaži.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Med Nagrade Fruška gora Lipov med Dušan Mandić Bačka Palanka


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.