Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 15.06.2020. 12:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Bagremova paša obećavajuća, krenule pripreme za suncokret

Prva nedelja maja, kada je bagrem počeo da cveta u većini delova zemlje, bila je veoma hladna, samim tim i nepovoljna, pa su pčelari bili prinuđeni da propuste prvi deo paše, a vage su 'krenule' u plus nakon te nedelje, kada je bagrem bio rascvetan 40-50 odsto.

Foto: Depositphotos/zstockphotos
  • 323
  • 21
  • 0

Posle prošlogodišnje muke koju su pčelari pretrpeli mahom u svim pašama, nije iznenađujuće što su ovogodišnje radove čekali i sa zebnjom i sa nestrpljenjem. Jedan od mlađih pčelara iz Zrenjanina, Nikola Momirov, dodaje da nije lako poslednjih godina baviti se pčelarstvom, ni kod nas ni u svetu.

"Može se reći da, u proseku, svaka druga godina spada u lošiju. Pčele su često vrlo gladne, a poljoprivredne površine se ukrupnjavaju te je sve manje i manje livada i pašnjaka na kojima raste bilje sa kog pčele sakupljaju dragoceni polen i nektar", rekao je Momirov objasnivši da iz godine u godinu zbog klimatskih promena prinosi po košnici opadaju.

Od bagremove paše ove godine do 10 kilograma meda po košnici?

Uz to, činjenica je da je sve veća upotreba hemije u poljoprivrednim aktivnostima, a sve to i te kako utiče na loš ambijent koji pčelama nikako ne pogoduje.

Tokom zabrane kretanja - pčelarski poslovi bili otežani

Nakon što u protekloj sezoni nijedna paša nije bila blistava, bilo je očekivano što su ovogodišnji uslovi donekle zabrinjavali pčelare, pogotovo ako imamo u vidu da mnogo toga zavisi baš od prve, odnosno bagremove, paše. Imajući u vidu da je virus korona ozbiljno zapretio da ugrozi i ugrozio mnoge sfere poslovanja, to se odnosilo i na pčelarske poslove, što je potvrdio i naš sagovornik.

Zabrana kretanja: Stanje još uvek nije kritično, ali pčelari nestrpljivi

"Pčele su zimski period pregurale dosta dobro, jer zima nije bila toliko hladna, a proleće je isprva bilo suvo i sa temperaturama koje su pogodovale pčelama. Početak sezone, ove godine, nije bio lak zbog stanja u državi izazvanog virusom korona. Bilo je otežano dobijanje dozvola za radnike kao i za rad tokom policijskog časa."

Prinosi bagremove paše u celoj zemlji - neujednačeni

Nikolin otac pčelarstvu je isprva pristupio iz hobija, a njih dvojica su zajedno ozbiljniju poslovnu priču razvili kada se Nikola vratio sa studija u Beogradu za fizioterapeuta. Zato nije ni čudo kada duhovito kaže, 'pčelarstvo zna za mene, a i ja za pčelarstvo već jako dugo'. Posao sa pčelama je sada znatno obimniji, a trenutno imaju oko 350 košnica.

Kako su se ove godine donekle preklapale dve paše - bagremova i paša uljane repice, bilo je neophodno što pre izvrcati uljanu repicu kako bi se košnice spremile za bagrem, što je bilo vrlo naporno.

"U vreme bagremove paše naše košnice bile su stacionirane u okolini Kučeva. Očekivanja od ove paše bila su velika, jer je najznačajnija u godini. Što se tiče bagrema, prošla godina je bila katastrofalna, ali za ovu godinu može se reći da i nije tako. Ove godine, da biste se našli u pravo vreme na pravom mestu, bilo je potrebno da vas posluži velika sreća, jer su prinosi u našoj zemlji bili veoma neujednačeni", objasnio je Nikola.

Nakon prve nedelje maja - vage su 'krenule' u plus

Prva nedelja maja, kada je bagrem počeo da cveta u većini delova zemlje, bila je veoma hladna, samim tim i nepovoljna, pa su pčelari bili prinuđeni da propuste prvi deo paše, a vage su 'krenule' u plus nakon te nedelje, kada je bagrem bio rascvetan 40-50 odsto.

Zatim je nastupio period od nekoliko izvrsnih dana tokom kojih su dnevni unosi bili i preko četiri kilograma meda po košnici. Upravo taj rezultat potvrđuje da bi se ovogodišnja bagremova paša mogla smatrati solidnom.

Sledi suncokretova paša - pčele u dobroj formi

U vreme cvetanja suncokreta oni koji se ne bave pčelarstvom uglavnom misle na slikovite prizore koja stvaraju veliki i lepi žuti cvetovi po polju. Međutim, pčelarima je suncokret asocijacija na pašu koja, ako uslovi dozvole, može biti zaista dobra, neretko najbolja u sezoni. Prošle godine, ipak, nije bilo tako, jer su prinosi i ove paše bili zaista loši.

Srbin u Nemačkoj bavi se organskim pčelarstvom: Moguća selidba košnica?

Cvetanje suncokreta traje dvadesetak dana, i usko je povezano sa setvom parcela koje su blizu pčelinjaka. Zanimljivo je da sve što je pogodno za suncokret i njegovu oplodnju podjednako odgovara i pčelama za sakupljanje meda i nektara.

Na samu proizvodnju nektara utiče dosta faktora pa je važno imati na umu da cvetovi suncokreta koji se prvi otvore proizvedu više nektara nego oni u centru. Iz tog razloga je najbolje košnice doneti na ispašu nešto pre cvetanja suncokreta.

Svakodnevna kiša prija suncokretu

Suncokretova paša očekuje se za oko dve nedelje, tako da su pripreme u punom jeku.

"Pčele su u dobroj formi, a vremenske prilike i kiša koja obilno pada gotovo svakog dana veoma prija suncokretu jer je zemljiše jako suvo, usled dugotrajne suše. Nadamo se da se ovakav tempo padavina neće nastaviti i tokom jula, kao što se desilo prošle godine, jer to neće povoljno uticati ni na prinos, ni i na kvalitet meda", nada se Nikola.


Tagovi

Nikola Momirov Bagremova paša Pčelarstvo u Zrenjaninu Suncokretova paša Klimatske promene Prinosi meda


Autorka

Aleksandra Idvorjan

Više [+]

Zaljubljenik u književnost, zelenilo proleća, vrelinu letnjeg sunca i reku Tisu.