Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bagremov med
  • 04.06.2021. 12:30

Bagrem izmrzao u zemljama u okruženju - očekuje se rast cijena meda

Tragedija je u tome što će tek mali broj pčelara imati priliku da izvrca bilo koju količinu bagremovog meda. Mnogi proizvođači su izašli iz zime sa slabim pčelinjim zajednicama.

Foto: Depositphotos/petia_stoycheva.abv.bg
  • 230
  • 11
  • 0

Bagrem je na mnogim lokalitetima izmrzao, ali je bilo značajnih površina gdje nije, samo su bile manje dostupne pčelarima zbog nemogućnosti adekvatne selidbe, te on nije do kraja iskorišten, između ostalog i zbog lošeg vremena tokom drugog bagrema, a treći će imati priliku da se pokaže u narednim danima jer nas očekuje izvjesno otopljenje i bar nekoliko dana bez kiše, procjene su Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Tamo gdje je paše ipak bilo, prinosi su "šareni", od četiri - pet kilograma pa do 10-12 kg vrcanog meda po uzimljenoj košnici. Vrcanje meda tek počinje, ali radi se o ozbiljnim prognozama. Tragedija je u tome što će tek mali broj proizvođača imati priliku da izvrca bilo koju količinu bagremovog meda. Mnogi su izašli iz zime sa slabim pčelinjim zajednicama.

U drugim zemljama, poput Hrvatske, bagremovog meda skoro da uopšte nema jer su vremenske prilike bile, kako ocjenjuje ova organizacija, katastrofalne u vrijeme cvjetanja bagrema tamo gdje nije izmrzao, a bilo je dosta izmrzavanja. 

Med se traži na sve strane - nema ga bukvalno ni kilogram!?

Mađarska ove godine praktično nema pomenutog meda, prije svega zbog masovnog izmrzavanja od preko 90 odsto, a i tamo gdje nije, nije ni medio zbog niskih temperatura i kišnog vremena tokom cvjetanja. I u Rumuniji je slična situacija kao u Mađarskoj - nije davao nektar zbog niskih noćnih temperatura. 

U Italiji je bagrem totalno podbacio, u prvom redu zbog loših vremenskih prilika tokom cvjetanja. U zvaničnoj Facebook grupi objavili su fotografiju prazne tegle, za koju u šali, uz crni humor naravno, kažu da je ovogodišnji prinos bagremovog meda, da je on "jako svjetao i sa minimalnom vlagom".

"Na osnovu svega navedenog, da se zaključiti da cijena navedene vrste meda vrhunskog kvaliteta kakvog domaće pčele proizvode, ne bi trebalo da pada, a može se očekivati i izvjestan rast, što će vrijeme pokazati ili demantovati. U doglednom periodu, nakon obavljanja komunikacije sa kupcima širom Evrope, moći ćemo da objavimo prve cijene bagremovog meda", zaključak je SPOS-a.

Nepovoljni klimatski uslovi su uticali i na pčelare u Bosni i Hercegovini i na loše stanje u našim pčelinjim zajednicama. Iz Udruženja pčelara "Maslačak", iz Šamca kažu da sezona nije ni završena, a glavni dio - bagremova paša je propala.

"Imali smo lošu situaciju tako da su nam praktično društva i zajednice desetkovani", rekao je za Srnu predsjednik udruženja, Aco Malić.

Napomenuo je i da se broj pčelara povećava svake godine, da je dosta mladih koji se pokušavaju baviti ovom proizvodnjom, ali takođe smatra i da će se taj broj vjerovatno promijeniti ukoliko se nastavi trend loših sezona.


Tagovi

Cvjetanje bagrema Bagremov med Izmrzavanje Rast cijene Med


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...