Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska godina
  • 02.08.2022. 09:00

Avgust znači i početak nove pčelarske godine - šta obaviti u ovom mjesecu?

Iz svakog izlegnutog jajašca koje matica položi u osmom mjesecu izlaze mlade pčele koje moraju preživjeti zimu. To je vrlo važno i glede suzbijanja varooze.

Foto: Antun Karlović
  • 357
  • 61
  • 0

I dok kolovoz građanima predstavlja vrijeme godišnjih odmora, u pčelarstvu se smatra mjesecom kada prelazimo u novu pčelarsku godinu.

Jedan od razloga zašto se tako računa je da tada pčele počinju pripreme za ulazak u zimu. Iz svakog izlegnutog jajašca koje matica položi u osmom mjesecu izlaze mlade pčele koje moraju preživjeti zimu. To je vrlo važno i glede suzbijanja varooze jer u tim leglima od avgusta nadalje ne smije biti varoe.

Dakle, zaštitu protiv ove grinje počinjemo obavljati već krajem jula i to nastavljamo i tokom avgusta. Matica u ovom mjesecu zbog vrućine i smanjenja nektarne paše postepeno smanjuje zalijeganje jajašca pa je i suzbijanje učinkovitije. No, tokom suzbijanja i pripreme zaliha za zimu možemo samu zajednicu malo "stimulirati" za taj posao dodavanjem sirupa u omjeru 1:1 kako bi matica imala osjećaj donekle normalnog unosa.

Kako zaštititi pčelinjak od osa i stršljenova - napravite zamke

Vrućine i suše, treba shvatiti ozbiljno te pomoći pčelinjem nagonu u održavanju temperature košnice. Održavanje higijenskih pojila te redovito mijenjanje i dopunjavanje vode treba biti sastavni dio posjeta pčelinjaku tokom cijele sezone, pa to ne treba, nadam se, posebno ni isticati u ovom tradicijski najtoplijem mjesecu u godini kada je voda u pčelinjaku posebno važna.

Priprema sirupa za stimulaciju matice

Početkom mjeseca dodajemo svakom pčelinjem društvu obogaćenu pogaču ili još i bolje šećerni sirup koji "glumi" nektar. No, prilikom dodavanja sirupa potreban je oprez da ne izazovete grabež, košnice se otvaraju vrlo kratko, a slučajno proliven sirup po vanjskom dijelu košnice treba odmah obilno isprati vodom. Posebnu pažnju prije dodavanja u hranilice obratiti na njenu ispravnost kako se iz nje sirup ne bi izlijevao po pčelama ili košnici.

Priprema sirupa

U 6 litara vode otopimo otprilike 4 kg šećera. U dobivenu smjesu dodamo svježe prikupljenu pelud koju prethodno otopimo u malo vode i 3-5 grama limunske kiseline.

Omjer voda/šećer možemo i mijenjati prema tome želimo li rjeđi ili gušći sirup, ovisno o tome želimo li da pčele unose više ili manje peludi. U početku dajemo rjeđi, a kako prihrana ide kraju sve gušći na način da završimo sa omjerom 1:1.

Ako pčelama pripremimo rjeđi, one će unositi više peludi, a kod gušćeg će blokirati maticu medom koji smještaju u blizini legla.

Prihranu završavamo do kraja avgusta-sredine septembra, ovisno o vremenu i mikrolokaciji jer u slučaju da nastavimo s prihranom matica će i dalje nastaviti sa zalijeganjem što nije preporučljivo znamo li da ciklus razvoja pčele traje oko 20 dana. Na to treba obratiti pažnju i razmišljati unaprijed prateći vremensku prognozu.

Mogućnost sigurnije prihrane bez da izazovemo grabež prolijevanjem ili curenjem sirupa je u tome da kanister napunimo do polovine i stavimo ga u duboku podnicu ili bolje u prazan nastavak/polunastavak iznad ili ispod nastavaka sa medištem-plodištem.


Tagovi

Avgust u pčelinjaku Nova pčelarska godina Suzbijanje varoe Sirup Pčele Priprema sirupa


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !