Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaprašivanje komaraca
  • 20.06.2016. 08:45

Apel pčelarima povodom zaprašivanja komaraca

Na području grada Požarevca i okoline, dana 21. juna 2016. godine biće obavljenjo zaprašivanje protiv komaraca u vremenskom intervalu od 19 do 22 časa. Savetuje se pčelarima da preduzmu adekvatne mere zaštite kako bi se izbeglo uginuće pčela.

  • 1.702
  • 104
  • 0

Gradska uprava grada Požarevca uputila je javnosti obaveštenje, a posebno se odnosi na pčelare čije se pčele nalaze na paši, da preduzmu mere zaštite pčela zbog sprovođenja tretmana suzbijanja komaraca.

Tretman suzbijanja komaraca, sprovodiće se sa zemlje i iz aviona, a obuhvatiće Požarevac i Kostolac, naselja Ljubičevo i Zabelu te priobalne pojaseve oko Dunava, Mlave i donjeg toka Velike Morave. Akcija će biti izvedena u utorak 21. juna 2016. godine u vremenskom intervalu od 19 do 22 časa.

Suzbijanje odraslih jedinki komaraca u otvorenom prostoru prskanjem iz aviona obaviće se preparatom Moslink 0.8 Ulv, a tretman suzbijanja komaraca u otvorenom prostoru sa zemlje obaviće se preparatom Aqua K-Othrine. Prskanje avionom obaviće se na površini od 5.230 hektara, dok će sa zemlje prskanje biti obavljeno u površini od 900 hektara na području grada Požarevca i njegove okoline. Insekticidi koji se koriste za suzbijanje komaraca u manjoj ili većoj meri mogu biti štetni po pčele pa je potrebna njihova zaštita.

Apel pčelarima da zaštite pčelinja društva

Upozoravaju se pčelari da zaštite svoje pčelinjake i pčelinja društva u ovom periodu. Dejstvo preparata koji se koristi za ove namene traje tri dana, zbog čega se pčelari mole da svoje košnice uklone najmanje pet kilometara od mesta tretiranja gde su uočena velika legala larvi komaraca. Ukoliko nije moguće izmestiti pčelinja društva, potrebno je da se preduzmu sledeće mere:

  • noć pred otpočinjanje tretmana pčele treba zatvoriti pre 19 časova
  • ventuse na košnicama ostaviti otvorene
  • ispod poklopne daske u hranilice sipati čistu pijaću vodu, a prethodnu baciti
  • poletište suziti rešetkom da bi se sprečilo izletanje pčela tokom izvođenja tretmana prskanja
  • ako su izuzetno visoke vrućine košnice rashlađivati vodom
  • ujutro nakon tretmana poletne daske oprati čistom vodom kako ne bi pčele došle u kontakt sa preparatima koji su korišćeni za prskanje protiv komaraca

Potrebno je da se pčelari blagovremeno informišu kod Udruženja pčelara o tačnom terminu tretiranja i preduzmu mere zaštite pčela.

Foto:Biljana Nenković


Tagovi

Komarci Zaprašivanje komaraca Požarevac Upozorenje pčelarima Pčelinja društva Zaštita pčela


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]