Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraza pčela
  • 08.01.2022. 10:00

Američka gnjiloća pčelinjeg legla - kako je prepoznati i što činiti?

Spore Američke gnjiloće nevjerojatno su stabilne u okolišu, u njemu mogu trajati desetljećima.

Foto: CommonsWikimedia/Tanarus
  • 183
  • 8
  • 0

Američka gnjiloća pčelinjeg legla razorna je zarazna bolest, raširena i uobičajena gdjegod postoje medonosne vrste pčela. Ne prepozna li se na vrijeme i raširi u pčelinjaku, nanosi ogromne gubitke zajednica pa i štete na opremi koje se broje u desecima tisuće kuna.

Vrlo je važno da pčelari ovu bolest shvate ozbiljno kao i vlastitu odgovornost u njezinoj prevenciji. Najvažnija stvar koju možete u samom startu učiniti je naučiti kako ova bolest izgleda, tako da možete poduzeti brze mjere za kontrolu njezina širenja. 

Neugodan miris i ostali simptomi 

Klinički znakovi su promjenjivi, a ono što vidite ovisit će o stadiju bolesti i samom vremenu koje je proteklo od infekcije. Na početku izbijanja u koloniji može biti zaraženo tek nekoliko ličinki. Kako bolest napreduje, populacija u koloniji se smanjuje, jer vrlo malo mladih pčela preživljava. Razvojem infekcije javlja se i neugodan, netipičan miris za pčelinju koloniju. Međutim, treba znati da sam po sebi ne znači puno jer će sve ličinke i one koje propadaju iz nekog drugog razloga dobiti neugodan miris.

Simptomi koji uz miris mogu ukazati na ovu opasnu zarazu su: uzorak "pjegavog" legla, potopljene kape legla, rupe u kapama legla, karamelna boja mrtvih ličinki, leglo se razvlači poput žvakaće. 

Pri pregledu košnica treba paziti kako bi se spriječio moguć prijenos bakterija ili spora na zdrave nezaražene košnice. Spore bakterije Paenibacillus larvaese, uzročnika bolesti, mogu se prenositi na različite načine i rukama, priborom i opremom iz zaraženih košnica. Kod dijagnostike se nose jednokratne rukavice, nikako pčelarske s kojima i inače radimo. Nakon pregleda sva se oprema dezinficira dok se jednokratna zbrinjava i to na način da ne može nakon toga doći u kontakt s pčelama.

Držite ruke i opremu uvijek čistima, čak i kad nemate Američku gnjiloću legla na pčelinjaku. Perite i dezinficirajte ruke često i temeljito. Ako vam čista voda nije dostupna na vašem pčelinjaku, koristite alkohol, ocat ili sredstvo za dezinfekciju i snažno trljajte. Uklonite sav vosak i propolis iz ruku, jer spore mogu ostati i u tim materijalima.

Postoji nekoliko razloga zašto je ova bolest tako ozbiljna. Ima vrlo postojan oblik spora koji može ostati zarazan desetljećima i lako se širiti na druge kolonije. Može uništiti dotad potpuno zdravu koloniju pčela, potrebno je samo nekoliko spora da bi uzrokovale infekciju u inače jakoj i zdravoj pčelinjoj zajednici. 

Izbjegavajte rabljenu ili staru opremu 

Oblik zarazne spore nevjerojatno je stabilan u okolišu. Može trajati desetljećima na opremi, medu, vosku, peludi itd... Ista može ostati zarazna čak i nakon smrzavanja, dugih perioda suša ili vlage. Nijedna druga bolest medonosne pčele nije toliko uporna i mora se paziti na opremu za koje se zna ili se sumnja da su zaražene Ako pčelar ne primijeti ili se na neodgovarajući način bavi zaraženom kolonijom, lako može širiti spore tijekom cijele operacije kroz radnje poduzete u rutinskom upravljanju pčelinjakom.

Mnogi novi pčelari početnici zbog uštede su u iskušenju kupiti rabljenu opremu ili koristiti staru od prijatelja ili člana obitelji koji se nekad time bavio. Korištenje tuđe rabljene opreme izuzetno je rizično i ne preporuča se, a ukoliko se ipak mora koristiti savjetuje se pravilno detaljno iskuhavanje u kaustičnoj sodi i nakon sušenja detaljan prolazak brenerom svakog dijela takve opreme kako izvana tako i iznutra.

Prevencija je izrazito bitna, a liječenja nema (Foto: Depositphotos/yanik88)

Što ako posumnjamo u zarazu? Uz to što ste dužni pozvati veterinara, možete sami provesti test šibicom ili nekim štapićem. Za izvođenje testa koristite šibice, grančicu, čačkalicu ili bilo koju vrstu alata koji ima grubu površinu i dovoljno je krut da probuši poklopljeno leglo.

Probušite i polako izvucite štap, pokušavajući izvući ličinku. Ako se ona uz specifičan miris razvlači vjerojatno se radi o američkoj gnjiloći.

Postoje naravno dijagnostički setovi, no treba reći kako oni nisu 100 posto pouzdani kao ni drugi tog tipa.

Test s mlijekom

Jedan od "kućnih" brzih testova je test mlijekom. Predmeti potrebni za ispitivanje mlijekom cijevi za uzorkovanje, štap (može se koristiti šibica ili čačkalica) i nemasno suho mlijeko.

Svježe mlijeko također se može koristiti, no treba ga razrijediti vodom. Mlijeko se razrijedi, ali tako da je još uvijek nalik na mlijeko i nije prozirno. Kako funkcionira?

Stavite malu količinu nemasnog suhog mlijeka i štapićem sumnjive ličinke. Držite zatvoreno na sobnoj temperaturi oko 20 minuta i provjerite. Dodate li više uzoraka brže ćete doći do rezultata. Ako mlijeko poprimi smećkasti obris vjerojatno se radi o Američkoj gnjiloći legla.

Imate li samo svježe obrano mlijeko, možete ga razrijediti na pola, a zatim ponovno na pola.

Korištena fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Američka gnjiloća pčelinjeg legla Zaraza pčela Bakterija Razorna bolest Uništenje zajednice


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.