Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Stanko Čuljak: Moramo spremno odgovorti klimatskim promjenama

U Gradačcu je 2. međunarodnom sajmu pčelarstva i pčelarskih proizvoda održana prezentacija za pčelare. O pčelarenju u skladu sa vremenskim prilikama govorio je Stanko Čuljak, dopredsjendik Hrvatskog pčelarskog saveza, te predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Udruženja pčelara “Nektar” Vinkovci.

Zbog klimatskih promjena Čuljak je rekao da se pčelari susreću sa brojnim izazovima.
Moramo pratiti vremensku prognozu i omogućiti pčelama da kvalitetno rade kako bi i one i mi bili zadovoljni. Pčelariti sa deset do petnaest košnica je hobi ali sve preko je biznis i tu su velika ulaganja. Zato, moramo spremno odgovoriti klimatskim promjenama ako želimo spasiti pčele i uspješno pčalariti, rekao je Stanko Čuljak.

Govorio je i o tome kako pčelari trebaju voditi računa da na tržište izbacuju kvalitetan med, bez primjesa nečistoća i voska nakon vrcanja te da potrošačima nude ono što piše na deklaraciji.
Imamo medove dobrih svojstava i stvaramo uslove da nam pčele daju kvalitetan proizvod. Zato, nemojmo dozvoliti da nakon vrcanja to sve pokvarimo. Dajmo potrošačima ono što piše na deklaraciji, poručio je Stanko Čuljak.

Pčelare iz Gradačca, Tuzlanskog kantona i okoline posebno je interesovalo praktično pčelarenje, rad sa slabim društvima i kako ojačati zajednice na početku nove pčelarske godine.

Organzator sajma pčelarstva je Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac i sastavni je dio privredne manifestacije 46. Sajam šljive koji se u održava od 28. do 31. avgusta.