Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Žitarice traže dušik i aminokiseline - vrijeme je za prihranu!

Proljetna prihrana neizostavna je radnja u svim ratarskim kulturama. Ovisno o temperaturama i vremenskim prilikama na početku vegetacije u proljeće kombiniramo razne proizvode kako bi im omogućili nesmetani rast i razvoj. U ovo vrijeme žitarice traže puno dušika i aminokiselina kako bi krenule i što prije prošle kroz osjetljive faze razvoja.

U konvencionalnoj proizvodnji herbicidi koji se koriste u početku vegetacije znatno usporavaju rast i razvoj pa se savjetuje krenuti u prihrane i kombiniranja herbicida s biljnim organskim ojačivačima i biostimulatorima koji u potpunosti reduciraju negativan utjecaj herbicida na kultivirane usjeve.

Od organskih gnojiva koje možemo koristiti u proljetnim prihranama, bilo u konvencionalnoj proizvodnji ili ekološkoj razlikujemo kruta i tekuća. Koristimo ih u kombinaciji jer jedino tako dobivamo odlične rezultate.

Gnijvo biostimulativnog djelovanja kao ni jedno na tržištu 

Peletirana organska gnojiva GRENA posjeduju FIBL certifikat kao dokaz kvalitete i usklađenja s uredbama 834/2007 i uredbom 889/2008 vezanih za ekološku proizvodnju.

U proljeće stavljamo Grenastar gnojivo. Gnojivo sadrži do 9 posto dušika te čak 50 kg aminokiselina na 100 kg gnojiva. Takvo biostimulativno djelovanje nema nijedno gnojivo na tržištu. Koristi se za prihranu svih ratarskih kultura u količini od 200-300 kilograma na hektar. Također, u ponudi imamo gnojivo Grena Biosprint Ca 6.1.1. koji sadrži 45 posto aminokiselina i 6 posto dušika.

Sva GRENA gnojiva sadrže:

  • AMINOKISELINE koje kao sastavni dio proteina djeluju na normalan razvoj stanica i biljaka, i jedini su pravi izvor organskog dušika odmah dostupnog biljkama. Denaturirani proteini omogućuju dugotrajno otpuštanje.
  • HUMINSKE I FULVO KISELINE koje unapređuju tlo i usporavaju proces mineralizacije
  • KARBOKSILNE kiseline demineraliziraju hranjiva.
  • MIKROELEMENTI balansiraju dostupnost elemenata i nadoknađuju manjak istih.
  • Preko 60 posto organske mase

Gnojiva se ne ispiru te se postepeno otpuštaju omogućavajući duži učinak.

Ukoliko koristimo takva sveobuhvatna i kompleksna gnojiva napravili smo prvi korak u proizvodnji, omogućili biljkama da bez obzira na vremenske prilike, na nedostatke u tlu i procese koji se odvijaju, imaju optimalne uvjete za rast i razvoj.

Osim peletiranih gnojiva za sve kulture koristimo folijarne prihrane tako dugo do kada je omogućen ulazak u nasad.

U ponudi od prošle godine imamo vrhunsko dušično gnojivo za čak 16 posto organskog dušika dobiveno isključivo iz biljnih sirovina. Natura Nitrogenum N 16% ima visok postotak aminokiselina te mu je trenutna akcijska cijena 18 kn/ha.  

Green code je klorofil u boci

Za žućenja koja se trenutno događaju na nasadima koristimo Green code u kombinaciji sa Idrogrenom, a do opravka pšenice, ječma ili pira dolazi u roku jednog do dva dana. Green code sadrži biljne hormone rasta, mikroelemente i aminokiseline. Kažemo da je to klorofil u boci.

Idrogrena sadrži visok postotak poliamina. Poliamini su prekursori fitoaleksina, induktora prirodne obrane biljaka. Kombinacija na hektar iznosi otprilike 110 kn. Slike prije i nakon prskanja u nastavku.

Osim dušičnih gnojiva u ponudi imamo kompleksna gnojiva njemačkog proizvođača Phytosolution. Phytogreen s većim sadržajem fosfora NPK 2.5.8. koristimo tijekom cijele vegetacije u kombinaciji s Natura Nitrogenum.

Kalij u proizvodu Alga plus ili u proizvodu Carbo eko K koristimo prilikom nalijevanja zrna. Akcijska cijena Carbo eko K, koji sadrži 20 posto kalija trenutno iznosi 47 kn/ha. Potrebna su barem dva tretiranja.

Svim uljaricama prije cvatnje obavezno je dodati BOROX, proizvod na bazi bora koji velikim dijelom sudjeluje u boljoj oplodnji i razvoju.

Za sve informacije oko pravilne gnojidbe ili izboru pravilnog gnojiva kontaktirajte nas na +385 91 602 4830 ili bioinput@bioinput.hr. Agronomi s dugogodišnjim iskustvom stoje vam na raspolaganju.

Martina Borić dipl.ing.agr.

foto: BIOinput/Karolina Rastija