Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Komilfa
  • 23.08.2017. 12:00

Podigli maslinik 300 kilometara od prebivališta

"Želimo okrupniti imanje, dokupiti još zemlje uz naš maslinik, ali nitko neće prodati iako zemlja stoji u ledini", kažu složni bratići Mladen Koša i Mirko Mišura.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 2.860
  • 406
  • 0

Složna braća kuću grade, a bratići Mladen Koša (52) i Mirko Mišura (50) podignu još i maslinik. Da sve bude zanimljivije, sa svojim obiteljima žive u Zagrebu, a maslinik imaju 300 kilometara dalje i to u Perušiću kod Benkovca.

Od zezancije do sadnje

"Jedva čekam da stignem doli. Najprije u maslinik, a onda u vikendicu", kaže Mladen Koša. On je fetivi Purger, rođeni Zagrepčanin, a evo kako je, uz svoj posao na Zagrebačkom velesajmu, postao i maslinar.

"Sve je počelo kao u šali", govori Koša i pojašnjava kako su on i bratić Mirko Mišura, koji također živi i radi u Zagrebu, postali i ortaci. "Moj tetak i Mirkov otac Milivoj Mišura iz Podluga nam je jedne večeri, prije 13 godina, iz čiste zezancije rekao: Dečki, imam 8.000 metara zemlje u Perušiću. Eno vam je i radite što hoćete. Posadite masline", sugerirao je Milivoj.

Nije dugo čekao odgovor: "Ma, znaš što tetak, mi ćemo to i napraviti", prepričava Mladen i pojašnjava kako su on i bratić Mirko ubrzo prionuli poslu i počeli podizati maslinik sa 200 stupi maslina, od čega 150 oblica, 43 krvavice i 7 leccina.

U međuvremenu su osnovali OPG Komilfa i još dokupili 1.500 metara četvornih te uz 50 maslina, posadili smokve i bajame.

Kamene kućice i suhozidi

"Na terenu su dvije kamene kućice koje namjeravamo urediti kao i suhozid oko nasada", kaže Koša i otkriva da su već predali dokumentaciju za sredstva iz europskih fondova za ruralni razvoj. Konkretno, za mjeru 6.1. za razvoj malih gospodarstava što iznosi 15.000 eura i posebno za suhozid kao graditeljsku baštinu.


Složni bratići: Cijelo ljeto navodnjavali i čuvali masline od požara

"Kad uredimo kućice još više vremena ćemo provoditi na imanju. Pojesti feticu pršuta, popiti žmul vina, a dolazit će i gosti kušati naše ulje", kaže Koša. U masliniku su mu se i ovog ljeta pridružiti supruga Inga, kćer Hana kao i roditelji Nada i Ivan. Ujutro ili navečer u masliniku, a ostali dio dana, dok su na odmoru, na moru i uz more u Pirovcu, gdje imaju vikendicu.

"Od Perušića do Pirovca ima 24 kilometra. Isto kao od Dubrave do Sesveta u Zagrebu", kaže Mladen Koša. Najljepše je što se gotovo svaki dan okupe zajedno njegova i obitelj bratića Mirka Mišure, koji ima vikendicu u rodnom Podlugu. Od Podluga do plaže u Pakoštanima nema niti 15 kilometara, odu i do Zrmanje, a na odlasku i povratku, ujutro i pridvečer uvik se svrati i do maslinika u Perušiću.

Ima se što raditi pogotovo ove godine kad je velika suša i žega.

Zalijevali i čuvali masline od požara

U utorak i srijedu oko sedam sati navečer okupili su se svi, Mirkova i Mladenova obitelj, da bi navodnjavali masline.

"Ovo je treći put ove godine da zalijevamo", kaže Koša. U svakoj cisterni koja stiže iz Lišana Ostrovičkih je 15.000 litara vode, koju najprije iz cisterne pretaču u svoje rezervoare. Jedan od 5,5 tisuća litara je gumeni i on se nalazi u kamenoj kućici. Da ga žega nebi "imberlala". Pokraj su još 3 vanjska spremišta, svaki po 3,5 tisuća vode.

"Spremišta su spojena u fi 32 izlaznu cijev kroz koju voda slobodnim padom stiže do kapaljki raspoređenih oko svake masline. Imamo prirodni pad terena cca 5 metara, a teren na kojemu je sedam redova maslina dug je 230 metara tako da s protokom vode nema problema. Oko svakog stabla su tri kapaljke protočnosti 4 litre vode na sat tako da zajedno svakoj maslini daju 12 litara vode", pojašnjava Koša i dodaje: "Bolje je jednom intezivno zaliti nego više puta pomalo. Od malo nema koristi jer preveliko je isušivanje pa voda i ne dođe do žila", govori Koša. Zavisno od situacije, možda bi trebalo još jednom ponoviti zalijevanje prije berbe.

Po medalje na međunarodna natjecanja

"Vidite, plodovi su zdravi, jedri i ima ih hvala bogu poprilično. Na razini prošle godine, znači oko 2,5 tone", ne kriju zadovoljstvo Mišura i Koša. Očekuju da će i ulje biti kvalitetno, ekstra djevičansko pogotovo što ove godine nije bilo bolesti ni nametnika pa takorekuć i nije tribalo prskati.

Za svoje višesortno ulje bratići su lani osvojili zlatne medalje i plasirali se među najbolje na Danima masline u Zadru, Vodicama i na Festivalu maslina u Zagrebu gdje su u Top-10 zauzeli sedmo mjesto. "Ako bogda dogodine ćemo otići i vani, na međunarodna natjecanja u Rim, Milano, a možda i u New York", najavljuje Koša.

Masline i ove godine dobro rodile

"Željeli bi još okrupniti imanje, dokupiti zemlje, ali nitko neće prodati. Ne daju ni u koncesiju iako zemlja uz naš maslinik stoji neobrađena", govori Mišura. Za sada on i bratić ostaju na sadašnjim kapacitetima, uredit će kućice, suhozide i nastaviti raditi i u masliniku okupljati rodbinu i prijatelje. Jer, nema ništa lipšeg od druženja.

Predah uz kamenu kućicu - Gordana i Mirko Mišura, prijatelj Renato Kovačić, te Inga i Mladen Koša

"Bude i ispod peke ili na ražnju", kaže Mirko Mišura. Jako su, veli, rodbinski povezani, a masline su sve još i pojačale, dale dodatni smisao, ili kako jednostavno reče Mirko: "Spajamo ugodno s korisnim!" On ima i svoj slogan: "Dalmacija u srcu, maslina ljubav, a Hajduk život!" U šali Mirko za svog bratića Košu, koji je navijač Dinama, kaže: "Oni navijaju, a mi živimo Hajduk."

Tim njegovim riječima i završavamo ovu kratku šetnju po masliniku kojega se nebi postidjeli i ponajbolji hrvatski (i svjetski) maslinari. Super sređen, održavan... Bog bogova iako su njegovi vlasnici bratići Mladen Koša i Mirko Mišura faktički udaljeni od svojih maslina više od 300 kilometara. Faktički, ali u srcu su im uvijek. Ma gdje bili. A kad se srca bratića slože i najbolji maslinik se napraviti može.

Foto: Nedjeljko Jusup


Tagovi

Mladen Koša Mirko Mišura 300 kilometara 200 stupi maslina OPG Komilfa Razvoj malih gospodarstava Inga Hana Nada Ivan Ekstra djevičansko Zlatne medalje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."